Vrouwen in de Overgang

Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

Behandeling overgangsklachten

Tot 2003 werd in Nederland, maar vooral in de ons omringende landen, vaak hormoonbehandeling voorgeschreven voor vrouwen met overgangsklachten, gezien de vele voordelen en weinig nadelen. Een groot onderzoek uit de USA deed daar verandering in komen. Er werd gekeken naar resultaten uit een onderzoek waarbij deze hormonale behandeling werd gegeven aan vrouwen met of zonder overgangsklachten maar ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Deze groep vrouwen is niet te vergelijken met de Nederlandse vrouw met overgangsklachten.

krantenGevolgen onderzoek

Verondersteld werd dat de hormonale medicijnen hart- en vaatziekten en ook dementie zouden kunnen voorkomen, maar dat was niet geval. Wel bleek dat vrouwen die langdurig deze hormonale behandeling gebruikt hadden, iets meer kans liepen om borstkanker te krijgen (zie nadelige gevolgen bij gebruik van hormonen) maar dit fenomeen gaat pas spelen na 5 jaar gebruik van een combinatie van oestrogenen en progesteron. Het lijkt erop dat alleen oestrogenen dit effect niet hebben.

Door grote stukken (artikelen) in de kranten en berichten aan huisartsen en apothekers naar aanleiding van dit onderzoek, zijn in 2003  ongeveer 75% van de vrouwen die de medicijnen gebruikten ermee gestopt.

Huidige medicijnen

De medicijnen die gebruikt worden, bestaan uit een combinatie van oestrogenen en progesteron. Dit zijn twee hormonen die bij een gezonde vrouw voor de overgang door de eierstokken aangemaakt worden. De oestrogenen helpen goed tegen de overgangsklachten en de toevoeging van progesteron is nodig om nadelige effecten van de oestrogenen op het baarmoederslijmvlies tegen te gaan. Als er geen baarmoeder meer is, hoeft men alleen oestrogenen te gebruiken. Die medicijnen zijn op recept te krijgen in de vorm van tabletten of pleisters of crèmes.

Welke middelen worden gegeven tegen overgangsklachten?

  • Hormonale medicijnen; dat zijn medicijnen die oestrogene en progesteron hormonen bevatten (als een vrouw geen baarmoeder meer heeft, zijn alleen oestrogene hormonen voldoende). Lees hier meer over hormonale behandelingen.
  • Alternatief hormonale medicijnen; zo’n medicijn bevat geen hormonen, maar helpt (deels) wel om de negatieve effecten van het wegvallen van de hormonen te verminderen.
  • Niet hormonaal werkende medicijnen; het zijn geneesmiddelen die voor andere klachten gebruikt worden, maar als bij-effect ook overgangsklachten bestrijden; het zijn tabletten tegen een verhoogde bloeddruk of tegen epilepsie en tabletten tegen depressiviteit (zie ook Clonidine, Gabapentine en Prozac). Afhankelijk van welk type medicament, is er bij ongeveer 25% tot 75% van de vrouwen met overgangsklachten effect. Dit is met name de groep medicamenten die bijvoorbeeld vrouwen met borstkanker vaak kunnen gebruiken.
  • Plantaardige middelen: in deze middelen zitten zwak werkende oestrogene hormonen; de resultaten zijn vaak minimaal en niet bewezen.

Medicijnen voor vaginale klachten

De klachten over een dunne en te droge schedehuid en/of plasklachten worden wel behandeld met en zeer zwak werkend oestrogeen hormoon dat alleen invloed heeft op de schede en niet op de rest van het lichaam heeft (synapause/vagifem). Bij alleen gebruik in schede is het risico op borstkanker niet aanwezig.

Alternatieve middelen voor verlichting van de droogheid zijn middelen met hyaluronzuur welke in tabletvorm voor vaginaal gebruik of in gelvorm met vaginale inbrenghuls te verkrijgen zijn (Hyalofemme of PremenoDuo). Bij gemeenschap kan ook een glijmiddel worden gebruikt (met siliconenbasis langer werkend dan op waterbasis). Maar dit vaak op de lange duur minder plezierig.