Vrouwen in de Overgang

Alles over de Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

Overgangsklachten

Overgangsklachten en overgangsverschijnselen kunnen veroorzaakt worden doordat de eierstokken geen of minder vrouwelijke hormonen meer maken. De vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) die nog wel in het lichaam komen, worden niet meer aangemaakt in de eierstokken maar in het vetweefsel. Dat betekent dat iets dikkere vrouwen meer oestrogenen maken na de overgang, dan slanke vrouwen. Vollere vrouwen hebben daardoor gemiddeld iets minder last van de overgang dan slanke vrouwen.

portret vrouw met overgangsklachtenErnst van de overgangsklachten

De ernst van de overgangsklachten kunnen van vrouw tot vrouw sterk verschillen en ook het aantal jaren dat een vrouw die klachten heeft. Er zijn vrouwen die nauwelijks last hebben van de overgang, maar velen hebben er in meer of mindere mate, wel last van. Soms zijn de klachten zo ernstig dat een vrouw niet goed kan functioneren, zowel thuis als op haar werk.

Verschillende overgangsklachten

Vroeg in de overgang optredende klachten kunnen zijn:

Later in de overgang optredende klachten kunnen zijn:

Veel later in de overgang optredende klachten kunnen zijn:

Gelukkig zijn er voor veel overgangsklachten oplossingen en behandelingen. Lees hier meer over de behandeling van overgangsklachten.

Had ik maar geweten dat overgangsklachten ook al voor kunnen komen los van menstruatieklachten. Die stemmingswisselingen dreven mij tot wanhoop…

Google Analytics cookies uitschakelen.