Overgangsklachten

De typische overgangsklachten komen doordat de eierstokken geen of minder oestrogeen maken. Vanuit de bijnieren kan nog wel een verzwakt type oestrogeen worden aangemaakt: oestron. Dit wordt opgeslagen in vetweefsel. In theorie zouden vollere vrouwen iets minder last kunnen hebben van de overgang dan slanke vrouwen, maar dat gaat helaas niet altijd op. Bij elke vrouw vindt hetzelfde proces plaats, toch heeft 20% geen klachten. Van de overige 80% heeft één derde ernstige of hinderlijke klachten. Soms zijn de klachten zo ernstig dat een vrouw niet goed kan functioneren, zowel thuis als op haar werk.

Verschillende overgangsklachten

Vroeg in de overgang optredende klachten kunnen zijn:
  • Veranderingen in het menstruatiepatroon. Alle variaties zijn denkbaar, maar meestal worden de bloedingen heviger en kan de cyclus korter worden of juist overslaan. Dit komt doordat er door de verandering van de hormonen geen goede eisprong meer is. Lees hier meer over het veranderend menstruatiepatroon.
  • Opvliegers, deze zijn meestal overdag en kunnen variëren van een paar keer per dag tot meerdere keren per uur. Gemiddeld duurt een opvlieger 3-5 minuten. Opvliegers in de nacht worden nachtzweten genoemd en verstoren je nachtrust. Daardoor ontstaat een domino effect van moeheid, stemmingsklachten, geheugen en concentratiestoornissen. Ook als je nog menstruaties hebt kan je al wat merken van deze klachten. Lees hier meer over opvliegers.
  • Last van prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Dit komt meestal door vermoeidheid door het nachtzweten. Maar als je in het verleden hier ook al last van hebt gehad, dan kunnen de klachten terugkomen in de overgang, en soms zelfs heftiger. Van de overgang word je niet depressief, maar als je eerder een depressie hebt gehad, dan is de kans 2-4x zo groot dat je het weer terugkrijgt in de overgang. Vrouwen die altijd gevoelig waren voor hormoonwisselingen, zoals in de puberteit of rondom een zwangerschap, hebben meer klachten in deze fase Lees hier meer over stemmingswisselingen.
VidO_Silhouette_Vrouw_01_Turquoise
Later in de overgang optredende klachten kunnen zijn:
  • De huid van de vagina wordt dunner. Meestal treedt dit pas op meerdere jaren na de menopauze. Het kan een branderig en schraal gevoel geven. Het vermogen om vochtig te worden door voldoende seksuele zin en opwinding verandert niet
  • De huid van de vagina kan wel wat gevoeliger worden. Hierdoor aanraking niet prettig zijn en dat kan een hindernis zijn bij je seksuele activiteit Lees hier meer over seksualiteit in de overgang.
  • Als je heel veel last hebt van overgangsklachten dan heb je minder zin in seks  Lees hier meer over seksualiteit in de overgang.
  • Onwillekeurig urineverlies. Vooral als je ooit bevallen bent dan kan je urine verliezen bij niezen, hoesten, springen etc. ook kan je vaker blaasontstekingen hebben. Lees hier meer over urineverlies tijdens de overgang.
  • Droge huid en verlies van elasticiteit. Daardoor kan je ook wat haarverlies krijgen en de beruchte rimpels.
  • Spier- en gewrichtsklachten. Dit is geen typische overgangsklacht en kan nog heel veel andere oorzaken hebben. Na de menopauze neemt je spiermassa af. Je kan merken dat je meer moet blijven bewegen om alles soepel te houden. Lees hier meer over gewrichtsklachten in de overgang.
Veel later in de overgang optredende klachten kunnen zijn:
  • Botontkalking (osteoporose) door een verminderde aanmaak van bot. De botten worden hierdoor poreuzer en er kan gemakkelijker een botbreuk optreden. Vooral als je heel slank bent of een ouder hebt met osteoporose heb je hier meer kans op. Lees hier meer over osteoporose in de overgang.
  • Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe. Met name als je familiair belast bent of bepaalde aandoeningen in de voorgeschiedenis hebt ( bijvoorbeeld migraine) of in de zwangerschap hebt gehad (bijvoorbeeld hoge bloeddruk, zwangerschapssuiker, zwangerschapsvergiftiging, meerdere miskramen) Lees hier meer over hartklachten tijdens de overgang.
  • Wat meer haargroei in het gezicht, met name rondom de lippen en kin.

Gelukkig zijn er voor veel overgangsklachten oplossingen en behandelingen. Lees hier meer over de behandeling van overgangsklachten.

Vond je deze informatie interessant?

32
3