Vrouwen in de Overgang

Alles over de Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

Vrouwen in de Overgang - Vrouwenindeovergang.nl

Vrouwenindeovergang.nl

Het nieuwe platform over de overgang

Vrouwen in de Overgang - Vrouwenindeovergang.nl

Vrouwenindeovergang.nl

Sterk zijn, sterk blijven

Vrouwen in de Overgang - Vrouwenindeovergang.nl

Vrouwenindeovergang.nl

Een nieuwe levensfase

Welkom bij Vrouwenindeovergang.nl

Welkom bij de website van Vrouwenindeovergang.nl. Vrouwenindeovergang.nl is een onafhankelijk platform dat up-to-date informatie geeft over de overgang en de behandel mogelijkheden. Hier vind u betrouwbare informatie over de gehele periode rond de overgang, wat de gevolgen van de overgang kunnen zijn en welke behandelmogelijkheden er zijn.

De items zijn in de eerste plaats geschreven voor de vrouwen zelf maar zijn ook geschikt voor huisartsen, bedrijfsartsen, gynaecologen en iedereen die beroepsmatig met de overgang te maken heeft. De site wordt continue aangepast aan nieuwe wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen op het gebied van oorzaken, behandelingen en begeleiding.

De redactie van deze site bestaat uit gynaecologen en overgangsverpleegkundigen die actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

Blogs

Astrid Kremers

Oeps, zwanger…!

10 januari 2019

Sandra is zevenenveertig jaar. Ze is acht jaar geleden gescheiden van Pieter. Pieter was een lieve man, maar hij kon haar na vijftien jaar niet meer raken. Het was op. Ze voelde zich eenzaam in haar huwelijk. Tijd voor een nieuwe fase. Een vaste relatie hoeft voor haar niet meer. Het vrijgezellenleven bevalt haar prima.…

Lees het hele artikel

Nieuws

Depressieve vrouw

Hormoontherapie kan de kans op bepaalde kankers en hart- en vaatziekten verkleinen

6 maart 2021

In Nederland worden veel vrouwen niet serieus genomen. Of erger, er wordt zelfs lacherig gedaan over de overgang. In een bijlage van De Telegraaf Henk Oosterhof heeft een bijdragen mogen Tijdens de overgang verandert het vrouwenlichaam waardoor een reeks aan klachten kan ontstaan. Henk Oosterhof is al 20 jaar gynaecoloog en oprichter van Werk in…

Lees het hele artikel

Vrouwenindeovergang.nl

23 oktober 2020

Vrouwenindeovergang.nl In de overgang en je zorgverzekering De overgang is niet de meest aangename periode voor veel vrouwen. Wanneer de vruchtbaarheid stopt tijdens de menopauze, heeft 80% last van overgangsverschijnselen. Deze klachten kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Voor vrouwen is het belangrijk om tijdens de overgang goed voor jezelf te (laten) zorgen. Voor sommige…

Lees het hele artikel

Mantelzorg en overgang

7 augustus 2020

Mantelzorg heeft een prominente plaats in het leven vrouwen in de overgang. Circa 1 op de 4 vrouwelijke werknemers is mantelzorger. Veel vrouwen in de overgang combineren werk en mantelzorg. In de praktijk blijkt dit een pittige combinatie. Veel mantelzorgers zijn daardoor ook overbelast en vallen uit. Wat is mantelzorg? Mantelzorg is de onbetaalde zorg…

Lees het hele artikel

Interviews

Zorg voor zo veel mogelijk bot op de bank!

Interview met Coen Netelenbos, specialist in postmenopauzale osteoporose

coen-netelenbos OsteoporoseVrouwen hebben veel botverlies vanaf het begin van de overgang door de verlaging van hun oestrogeenspiegel. Het grootste botverlies treedt op vanaf twee jaar voor de laatste menstruatie (menopauze) tot de eerste twee jaar erna. Daar is helaas niet zoveel aan te doen. Het enige is eigenlijk zorgen dat je als kind en jongvolwassene zoveel mogelijk bot aanmaakt zodat je als het ware ‘veel bot op de bank’ hebt. Coen Netelenbos, is in 1961 begonnen met zijn studie aan de VU en daar altijd aan verbonden geweest. Hij is nu 10 jaar met pensioen maar heeft het nog nooit zo druk gehad met het doen van onderzoek waar hij intensief mee bezig is.

Lees hier het hele interview..

Maak het bespreekbaar

Marjolijn de Kruif 2Interview met Marjolijn de Kruif, psychiater bij Psy Q

Tijdens de overgang zijn vrouwen kwetsbaarder voor het krijgen van een depressie. Dit kan onder andere komen door negatieve gebeurtenissen in het verleden, eerdere depressies of PMSS (Pre Menstruele StemmingsStoornis). Ook is het zo dat vrouwen in en na de overgang een twee keer zo grote kans hebben om depressieve klachten te krijgen dan vrouwen vóór de overgang.

Lees hier het hele interview..

Pijn bij het vrijen is niet nodigBart van Aken

Interview met Bart van Aken, gynaecoloog en vakgroepvoorzitter in het Flevo Ziekenhuis

Bart van Aken heeft zich al vroeg in zijn carrière de ellende van vrouwen in de overgang aangetrokken. “Het is een miskende groep vrouwen met ernstige problemen. Vrouwen kunnen na 3 maanden zo zijn opgeknapt dat ze het een wonder noemen. Met goede voorlichting is veel te doen.”

Lees hier het hele interview..

 

Weer verder kunnen

Interview met Marielle van Aalst, zelfstandig bedrijfsartsMarielle van Aalst

‘In de categorie 40 tot 60 jaar, waren er gisteren 3 van de 10 vrouwen op het spreekuur bij wie overgangsklachten een rol speelden bij arbeidsverzuim.’ Marielle van Aalst, zelfstandig bedrijfsarts in Drachten, komt elke week wel 3 a 4 vrouwen tegen bij wie overgangsklachten echt op de voorgrond staan. Klachten zijn dan: slecht slapen, burn-out klachten, overspannen, gewrichtsklachten.

Lees hier het hele interview..

 

Overgangsklachten: er is iets aan te doen!Marese Bulstra

Interview met gynaecoloog Marese Bulstra

Vrouwen met overgangsklachten blijven daar vaak mee doorlopen. Onnodig, zegt gynaecoloog Marese Bulstra van het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist, Doorn. “Vaak is er iets aan te doen, dus blijf er niet mee tobben.”

Lees hier het hele interview..

 

Heb aandacht

astrid-kremersInterview met Astrid Kremers, seksuoloog

Volgens Astrid zijn veel vrouwen minder goed in sleur en eentonigheid dan mannen. De vrouwelijke erotiek bloeit op bij iets nieuws op seksgebied. Ze zegt dat het beeld vaak was dat vrouwen geen zin in seks hebben, maar dat is inmiddels wel achterhaald. Vrouwen zijn volgens haar erg seksuele wezens maar worden lang niet altijd adequaat gestimuleerd. We zijn benieuwd hoe je een langdurige relatie spannend houdt en vroegen het de seksuoloog.

Lees hier het hele interview..

Persoonlijke, participerende en preventieve behandelingfoto Magda Armeanu

Interview met gynaecoloog Magda Armeanu

“Door vergrijzing  neemt het risico op bepaalde ziekten toe,” legt dr. Armeanu uit. “Het is een bekend gegeven dat vrouwen ouder worden dan mannen. Veel ziektebeelden zoals osteoporose en hart- en vaatziekten worden bij vrouwen vaak niet op tijd onderkend door artsen. Daarbij weten veel  vrouwen niet welke risico’s ze lopen. Door preventie, persoonlijke aandacht en behandeling op maat streef ik naar meer bewustwording om vrouwen te helpen gezond en gelukkig oud te worden.”

Lees hier het hele interview..

 

Meer begrip voor vrouwen met overgangsklachtenKatinka Overmars

Interview met gynaecoloog Katinka Overmars

“Veel vrouwen die bij mij komen met overgangsklachten, zijn doorgaans al langer op zoek naar een oplossing voor hun klachten. Vaak zijn ze al geruime tijd van het kastje naar de muur gestuurd, waarmee ik niet wil zeggen dat ze allemaal naar de gynaecoloog moeten. Het gaat mij erom dat ze gehoord en begrepen worden. Dat ze de behandeling krijgen die ze nodig hebben.”

Lees hier het hele interview..

 

Alles over de overgang

Interview met gynaecoloog Ingrid Pinas

Opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen en migraine zijn veel gehoorde klachten bij vrouwen in de overgang. Soms hebben deze klachten een andere oorzaak en gynaecoloog Ingrid Pinas van de FeMpoli in Zwolle pleit er dan ook voor met deze klachten altijd naar de huisarts te gaan. ‘Veel vrouwen nemen hun klachten niet serieus terwijl er vaak iets aan te doen is’.

Lees hier het hele interview..

Google Analytics cookies uitschakelen.