Vrouwen in de Overgang

Alles over de Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

Hormoonpreparaten

Wanneer u in het begin van de overgang bent en onregelmatig vloeit, zal de keuze meestal vallen op hormoonpreparaten (hormonaal medicijn) die de natuurlijke cyclus zoveel mogelijk nabootsen. Dit is dus oestrogeen gedurende de hele cyclus van 28 dagen en progesteron erbij in de tweede helft van de cyclus. Het baarmoederslijmvlies zal door de aangevulde oestrogenen weer worden opgebouwd. De progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies de juiste structuur krijgt en de menstruatiecyclus weer op gang wordt gebracht (dit hoeft niet altijd te gebeuren).

Lichaamseigen oestradiol bestaat als tablet, pleister, gel en spray. Progesteron als capsule en vaginaaltablet (progesteron-creme bestaat ook, maar dit afgeraden in combinatie met een oestradiol-preparaat.

Wanneer u al langer dan een jaar niet meer gemenstrueerd heeft, komt u in aanmerking voor een middel waarbij alle 28 dagen zowel oestrogeen als progesteron in de tabletten zit. Het voordeel daarvan is, dat u dan waarschijnlijk niet zult vloeien. Hooguit is er in de eerste maanden af en toe een klein beetje vaginaal bloedverlies. Er zijn op dit moment verschillende hormoonpreparaten beschikbaar:

Google Analytics cookies uitschakelen.