Vrouwen in de Overgang

Alles over de Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

De Overgang

Stenen pad - Vrouwenindeovergang.nlEen levensfase

De overgang is de periode rond de menopauze (menopauze betekent letterlijk: de laatste menstruatie), waarbij de vrouw ophoudt met menstrueren en er zich allerlei hormonale veranderingen voltrekken. De overgang is een periode in het leven van de vrouw en wordt wel een levensfase genoemd zoals ook de puberteit een levensfase is. Het markeert het einde van de vruchtbaarheidsperiode, waarna er een overgang is naar de periode dat het krijgen van kinderen niet meer mogelijk is.

Hoe lang duurt de overgang?

De overgang duurt een aantal jaren en is niet een plotseling moment. Gemiddeld is het rond het 51e jaar, maar bij sommige vrouwen begint het al bij het 40e en bij anderen een aantal jaren na het 51e jaar. Evenals het moment waarop de overgang begint verschillend is, is ook de duur van de overgang met de klachten die daar bij horen verschillend. Het kan korter zijn dan 2 jaar, maar soms ook veel langer dan 5 jaar. Sommige vrouwen hebben geen klachten van de overgang.

Overgangsklachten en overgangsverschijnselen

De klachten en verschijnselen die in de overgangsperiode voorkomen zijn in eerste instantie meestal een veranderd menstruatiepatroon, zoals kortere of langere tussenperiodes tussen twee menstruaties, en soms meer of juist minder bloedverlies dan vroeger. Ook kunnen er lichamelijke klachten optreden zoals opvliegers en vooral nachtelijke transpiratie-aanvallen. Dit alles wordt veroorzaakt door sterke schommelingen in de aanmaak van oestrogene hormonen in de eierstokken. Uiteindelijk worden er door het uitdoven van de eierstok door veroudering, geen oestrogene hormonen meer aangemaakt.

Van de vrouwen die in de overgang komen heeft 20% geen klachten. 80% Van de vrouwen ervaren, in meer of mindere mate, wel klachten.

Hier kunt u meer lezen over de mogelijke klachten tijdens de overgang.

 

Google Analytics cookies uitschakelen.