Vrouwen in de Overgang

Alles over de Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

Menopauze

Menopauze - Uterus en eierstokkenWat is menopauze precies?

De menopauze is de laatste menstruatie van een vrouw. In de eierstok (ovarium) zijn de eitjes opgeslagen. Bij de geboorte zijn dat er ongeveer 1 miljoen en op het moment, meestal het 13e jaar, dat de menstruaties beginnen zijn het er nog 100.000. Bij iedere menstruatie wordt daarna de hoeveelheid opgeslagen eitjes minder totdat omstreeks het 51e jaar alle eitjes opgebruikt zijn. Dat betekent dat in 40 jaar tijd alle eitjes verbruikt worden en een rekensom leert dat er per menstruatie ongeveer 400 eitjes verdwijnen. De eerste menstruatie wordt menarche genoemd, de laatste menstruatie menopauze en de periode daarna is de postmenopauze.

Vrouwelijke hormonen: oestrogenen

Die eitjes maken de typisch vrouwelijke hormonen, oestrogenen genoemd, die verantwoordelijk zijn voor de lichamelijke veranderingen bij meisjes tussen hun 10e en 15e jaar. Verder hebben de oestrogenen invloed op de groei van het baarmoederslijmvlies dat voorbereid wordt om een zwangerschap te ontvangen. De oorzaak van de overgang en de bijbehorende overgangsklachten, is dat uiteindelijk alle eitjes verbruikt zijn en er dus geen oestrogene hormonen meer door de eierstokken gemaakt worden.

De menopauze kan vervroegd worden door externe factoren, zoals een stressvol leven, roken of operaties aan de eierstokken. Normaal wordt het bepaald door erfelijke factoren en zal de laatste menstruatie vaak ongeveer op dezelfde leeftijd gebeuren als bij de moeder van de vrouw.

Overgang

De hele periode rond de menopauze wordt de overgang genoemd. Als de menopauze vervroegd is, zal dus ook de overgang vervroegd zijn. Lees hier meer over de vervroegde overgang.

Menopauzecentra

Er zijn in Nederland een groot aantal menopauzecentra die u kunnen helpen met uw vragen en klachten tijdens de overgang. Lees hier meer over deze menopauzecentra.

Google Analytics cookies uitschakelen.