Vrouwen in de Overgang

Alles over de Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

Heb aandacht

Astrid Kremers, foto verkleindInterview met Astrid Kremers, seksuoloog

Volgens Astrid zijn veel vrouwen minder goed in sleur en eentonigheid dan mannen. De vrouwelijke erotiek bloeit op bij iets nieuws op seksgebied. Ze zegt dat het beeld vaak was dat vrouwen geen zin in seks hebben, maar dat is inmiddels wel achterhaald. Vrouwen zijn volgens haar erg seksuele wezens maar worden lang niet altijd adequaat gestimuleerd. We zijn benieuwd hoe je een langdurige relatie spannend houdt en vroegen het de seksuoloog.

Astrid: “Bij zin in seks, is er altijd een balans tussen remmende factoren aan de ene kant en stimulerende factoren aan de andere kant. Remmende factoren zijn bijvoorbeeld moeheid, hartkloppingen, minder energie en toch hetzelfde willen blijven doen, ouders die ouder worden en extra aandacht vragen, lastige puberende kinderen of zorgen om kinderen die het huis uitgaan. Deze factoren werken remmend op de zin in seks. Aan de andere kant zijn er stimulerende factoren; dit zijn factoren die juist helpen om meer zin in seks te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn: royaal zijn met complimenten, variëren, flirten, romantiek, etc.”

Bio-psycho-sociaal model

Wanneer vrouwen in haar spreekkamer komen, werkt Astrid door zowel naar het weghalen van de remmende factoren te kijken als naar het aandacht geven aan de stimulerende factoren. Er worden volop leuke plannen gemaakt die de vrouw en/of het stel thuis gaat uitproberen. Astrid kijkt hiernaar vanuit een bio-psycho-sociaal-model. Dit houdt in dat de adviezen zich richten op lichaam, geest en relatie.

Lichamelijk zijn er veel klachten door dat er minder vrouwelijke geslachtshormonen worden geproduceerd. Astrid geeft hier uitleg over en geeft ook adviezen om extra aandacht aan het lichaam te geven. Bijvoorbeeld door meer te ontspannen, te sporten, de huid extra goed te verzorgen, kleding aan te passen aan het transpireren, etc.

Psychische factoren die een remmende rol spelen zijn bijvoorbeeld somberheid en een negatief zelfbeeld. In deze fase kan je smaak veranderen, óók op het gebied van seksualiteit. Het kan zijn dat de oude manier van vrijen daardoor niet meer aansluit bij je huidige wensen. Communicatie over je wensen is dan ook essentieel.

Sociale factoren zijn de relationele factoren. Veel vrouwen hunkeren naar passie, begeerte, vuur. Dat is beste lastig in een langdurige relatie. Ook kan het zijn dat je als heteroseksuele vrouw nieuwsgierigheid wordt naar hoe het zou zijn om met een vrouw te vrijen. Blijf in verbinding met je partner en praat over de veranderingen die je merkt.

Overgang

Er zijn tijdens de overgang zoveel remmende factoren. Overgangsklachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen etc. maar ook de zorg voor ouders, kinderen in de puberteit of die het huis uit gaan, vaak al lang met dezelfde partner. Maar ook een nieuwe partner kan weer onzekerheid met zich meebrengen.

“Een meisje van 18 is heel mooi om te zien maar vaak nog erg onzeker over haar seksualiteit en behoeftes. Een vrouw tussen de 30 en de 40 is vaak veel zekerder over haar behoeften en geniet er van. Een vrouw die in de overgang komt, kan ook weer onzeker worden over haar veranderende lichaam en nachtelijk transpireren. Ook hoor ik veel vrouwen zeggen dat het orgasme veel minder intens is dan voorheen.”

Herdefiniëren probleem

In een langdurige relatie sluipt vaak een sleur. Er is vaak minder aandacht voor passie en de relatie wordt meer als vanzelfsprekend gezien. Als je al langer bij elkaar bent, is het lastiger in vuur en vlam te komen staan door je partner.

Astrid laat een tekening zien van de clitoris en verteld: “Voor vrouwen is het belangrijk om opgewonden te zijn voordat de penetratie plaatsvindt. De zwellichamen van de vrouw fungeren dan als een soort stootkussens en de vagina wordt dan ook vochtiger. Het gebeurt regelmatig dat vrouwen toch gemeenschap hebben zonder voldoende opgewonden te zijn. Als een vrouw in de overgang komt, kan het pijnlijker worden om zonder opgewonden te zijn toch gemeenschap te hebben. Dat komt o.a. door de dunner en minder elastisch wordende huid van de vulva, schaamlippen en vagina. Ook is de natuurlijke vochtigheid in de vagina vaak minder. Als gemeenschap pijn doet kan de huid geïrriteerd raken en kunnen er pijnlijke, jeukende of ontstoken plekjes ontstaan en worden de bekkenbodemspieren aangespannen. Hierdoor kom je al snel in een negatieve pijncirkel terecht. Het is niet meer dan logisch dat een vrouw niet meer zin in seks heeft als het pijn doet. En het is dus éxtra belangrijk dat de vrouw als ze ouder wordt ook opgewonden is tijdens gemeenschap. In gesprekken, waar de partner ook bij is, legt Astrid uit hoe opwinding van de vrouw werkt. Ze herdefinieerd hiermee het probleem van de vrouw naar een gezamenlijk probleem om ervoor te zorgen dat seks voor beiden plezieriger kan worden.”

Wat voor mannen op hun 18e plezierig is, is vaak ongeveer hetzelfde wat ook op hun 50e plezierig is. Bij vrouwen is dat wat ingewikkelder. Voorkeuren veranderen. Ook denken nog steeds veel vrouwen dat zij de enigen zijn die niet klaarkomen van gemeenschap. In films is dat ook vaak het geval waardoor er verwarring over ontstaat. Astrid moet nog vaak uitleggen dat het voor veruit de meeste vrouwen echt nodig is om het puntje van de clitoris te stimuleren om tot een orgasme te komen.

boekomslag Astrid KremersAandacht

Er is niet een algemeen advies te geven hoe de stimulerende factoren wat te intensiveren, het is toch echt maatwerk. Astrid kan van alles bedenken: “aandacht besteden aan je slaapkamer, aan je lichaam, aan je lichaamshouding, aan je kleding, aan het flirten, etc. Centraal is het geven van aandacht. Aandacht voor jezelf, aandacht voor je relatie en dan komt de aandacht voor de seks.” Haar boek Aandacht voor seks is ook helemaal gericht op vrouwen tussen de 30 en de 55 jaar. Er staan veel tips in maar net als met een dieet geldt, je moet het ook volhouden en blijven aanpassen aan je smaak. Seks leuk houden is iets wat levenslang aandacht blijft vragen.

Meer over Astrid Kremers

Astrid Kremers is geregistreerd seksuoloog NVVS-SH, cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt en EMDR therapeut. Ze is eigenaar van seksuologie Praktijk Astrid Kremers en in dienst van het UMC Utrecht. Passie en liefde voor haar vak kenmerken Astrid. In haar praktijk stelt ze haar cliënten op hun gemak, luistert ze met aandacht en is haar instelling positief en oplossingsgericht.

Haar kennis en ervaring deelt de seksuoloog graag met anderen. Dit doet ze door te schrijven en interviews te geven, maar ook via onderwijs en werkbegeleiding. Ze is betrokken bij het ontwikkelen van behandelprotocollen, geeft advies aan patiëntenverenigingen en is actief als dagvoorzitter van congressen.

Astrid is lid, voorheen bestuurslid, mediacommissie van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS). Ook is ze lid van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt), Vereniging EMDR Nederland (VEN) en de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP).

Website: www.sexuoloog.nl

Mail: info @ sexuoloog.nl (zonder de spaties)

Twitter: @sexuoloog

Google Analytics cookies uitschakelen.