Opvliegers te lijf met speciaal koelvestje

Een vestje dat automatisch aan de huid een opvlieger signaleert en als reactie daarop een aantal ingebouwde koelelementjes aanzet in het kledingstuk. Dat idee realiseerde Geertje Hofstee, die op vrijdag 5 september afstudeert bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.

Slimme kleding

‘Ik wilde graag afstuderen op ‘slimme kleding’. Dat is een onderwerp waar veel in gebeurt op dit moment, zeker ook bij Industrieel Ontwerpen’, zegt Geertje Hofstee. ‘In een brainstormsessie ontstond al snel het idee om het veelvoorkomende probleem van opvliegers bij vrouwen in de overgang, aan te pakken. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een prototype van een speciaal koelvestje.’

Zeven graden warmer

Het prototype bevat een aantal koelelementen, die niet direct op de huid liggen, maar met een laagje stof er tussen. Het kledingstuk heeft verder een ingebouwde temperatuursensor. ‘De temperatuur aan de huid kan tijdens een opvlieger met 1 tot wel 7 graden stijgen; dus dat is vrij makkelijk te constateren’, zegt Hofstee. Vervolgens reageert het vestje op de temperatuurstijging door de koelelementjes aan te zetten. De koeling werkt met intervallen van 20 seconden: dus 20 seconden koelen, dan weer 20 seconden niet koelen enzovoorts.

‘Overigens kan de sensor ook genegeerd worden’, vervolgt Hofstee. ‘De vrouwen kunnen de koeling ook simpelweg zelf via een knopje aanzetten. En alleen al de wetenschap dat dit mogelijk is, reduceert het aantal opvliegers bij vrouwen. Het neemt de stress immers voor een deel weg; deze stress en de ‘angst’ voor een opvlieger is namelijk een belangrijke factor bij het ontstaan van een nieuwe opvlieger.’

koelvest

Testen

Geertje heeft diverse vrouwen in de overgang over het idee gesproken en op basis daarvan het vest ontworpen. Daarbij kwamen vragen aan de orde als: waar kunnen de koelelementen het beste komen, hoe sterk moet de koeling zijn, met welk interval moet er gekoeld worden en welke kledingstof is het beste? Een aantal vrouwen heeft het vestje daarna getest en hun ervaringen zijn positief.

De mate van koeling is in principe regelbaar, via de hoogte van de elektrische spanning op de elementen. Ook de intervaltijd is in te stellen. De koeling gebeurt via zogenoemde Peltier-elementen. Deze zetten een elektrische stroom om in een temperatuurverschil tussen twee verschillende metalen (een omgekeerd thermokoppel dus). Eén kant van het element, dat (bijna) tegen de huid zit, koelt dus. Verder hebben de elementen alleen een standaard-batterijtje nodig voor de stroomvoorziening.

Beha

‘Bij mijn weten is er nog nooit op deze manier naar het probleem van opvliegers gekeken’, zegt Hofstee. ‘Interessant is dat er een hele grote potentiële doelgroep is en dat de kosten van dit idee zeker zijn te overzien. Uiteindelijk zouden de koelelementen trouwens beter in een beha kunnen worden verwerkt. Dan is het geheel goed onder de kleding te verbergen.’ Concrete plannen voor de fabricage van het koelvest zijn er overigens nog niet. Momenteel zoeken we een student die het product verder wil ontwikkelen.

Bron: nieuwsbericht TU Delft

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2023 Vrouwen in de Overgang