Overgangsklachten
Overgangsklachten en overgangsverschijnselen kunnen veroorzaakt worden doordat de eierstokken geen of minder vrouwelijke hormonen meer maken. De vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) die nog wel in het lichaam komen, worden niet meer aangemaakt in de eierstokken maar in het vetweefsel. Dat betekent dat iets dikkere vrouwen meer oestrogenen maken na de overgang, dan slanke vrouwen. Vollere vrouwen hebben daardoor gemiddeld iets minder last van de overgang dan slanke vrouwen.
Ernst van de overgangsklachten
De ernst van de overgangsklachten kunnen van vrouw tot vrouw sterk verschillen en ook het aantal jaren dat een vrouw die klachten heeft. Er zijn vrouwen die nauwelijks last hebben van de overgang, maar velen hebben er in meer of mindere mate, wel last van. Soms zijn de klachten zo ernstig dat een vrouw niet goed kan functioneren, zowel thuis als op haar werk.
Verschillende overgangsklachten
Vroeg in de overgang optredende klachten kunnen zijn:
- Veranderingen in het menstruatiepatroon waarbij er nogal eens meer dan normaal bloedverlies is en er langere tussenpozen tussen twee menstruaties zijn. Lees hier meer over het veranderend menstruatiepatroon.
- Opvliegers; soms treden die al op terwijl er nog gewoon menstruaties zijn. Lees hier meer over opvliegers.
- Nachtelijke transpiratie-aanvallen, waardoor vrouwen vaak ‘s nachts wakker worden en hierdoor een slaaptekort kunnen opbouwen. Hierdoor kunnen zij zich overdag lamlendig en moe voelen.
- Last van prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Lees hier meer over stemmingswisselingen.
Later in de overgang optredende klachten kunnen zijn:
- De huid van de schede wordt dunner en is ook minder vochtig dan voor de overgang.
- Pijn bij het vrijen doordat de huid van de schede gevoeliger is geworden. Lees hier meer over seksualiteit in de overgang.
- Verminderde zin in vrijen; libidoverlies. Lees hier meer over seksualiteit in de overgang.
- Onwillekeurig urineverlies. Lees hier meer over urineverlies tijdens de overgang.
- Droge lichaamshuid, verlies elasticiteit van de lichaamshuid.
- Spier- en gewrichtsklachten. Lees hier meer over gewrichtsklachten in de overgang.
Veel later in de overgang optredende klachten kunnen zijn:
- Botverlies (osteoporose) door een verminderde aanmaak van bot. De botten worden hierdoor poreuzer en er kan gemakkelijker een botbreuk optreden. Lees hier meer over osteoporose in de overgang.
- Het risico op aderverkalking en hartklachten neemt toe. Lees hier meer over hartklachten tijdens de overgang.
- Wat versterkte haargroei in het gezicht.
Gelukkig zijn er voor veel overgangsklachten oplossingen en behandelingen. Lees hier meer over de behandeling van overgangsklachten.
Had ik maar geweten dat overgangsklachten ook al voor kunnen komen los van menstruatieklachten. Die stemmingswisselingen dreven mij tot wanhoop…