Vrouwen in de Overgang

Alles over de Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

Angst en paniek tijdens de overgang

Angst- of paniekaanvallen behoren tot de (minst bekende) problemen in de overgang. Helaas een klacht die door veel vrouwen in de overgangsjaren wordt genoemd. Soms zelfs nog voordat het menstruatiepatroon verandert.

Vrouw met angstOorzaak angst en paniek

Al z’n 10 jaar voor de laatste menstruatie begint de hormoonhuishouding van veel vrouwen te veranderen, doordat de eierstokken minder oestrogeen gaan produceren. Ze komen in de overgang, dit is de fase naar de menopauze (laatste menstruatie). De overgang zorgt niet alleen voor lichamelijke veranderingen, maar ook psychische. U gaat bijvoorbeeld meer opzien tegen dingen of bent wat angstiger in sommige situaties. Dit kan komen doordat tijdens de premenopauze het hormonale ritme verandert waar u aan gewend was. Wist u voorheen precies waarom u zich rot voelde als de menstruatie eraan zat te komen, nu verliest u door de grillige hormoonschommelingen het gevoel van controle. Dat kan vrouwen danig van streek maken en angstig. Voor dat u denkt dat paniekaanvallen door de overgang worden veroorzaakt, kunt u het beste eerst uw huisarts raadplegen om andere oorzaken uit te sluiten.

Meestal gaat die angst vanzelf weer over. Maar wanneer u vaak perioden van angst krijgt, kan dat een waarschuwingssignaal zijn voor een heuse paniekstoornis, zegt de vooraanstaande North American Menopause Society (NAMS).

Symptomen angst- of paniekaanval?

Symptomen van een angst- of paniekaanval:

 • ademtekort
 • pijn op de borst
 • duizeligheid
 • hartkloppingen
 • het gevoel ‘gek te worden’
 • het gevoel de controle te verliezen

Hormonen bepalen meer dan u denkt

Wanneer het hart in orde is, is er bij deze symptomen meestal sprake van een angststoornis. Veel dokters (en vrouwen) denken bij angstaanvallen echter niet aan de invloed van hormoonveranderingen. Zeker niet wanneer er nog geen andere verschijnselen zijn van de premenopauze of overgang, zoals een onregelmatiger menstruatiepatroon. Omdat vrouwen en artsen bij een angststoornis niet op het idee komen van de startende overgang, wordt de oplossing vaak in de verkeerde hoek gezocht.

Soms begint een vrouw aan een slopende rondgang langs allerlei specialisten. Dat levert meestal niet alleen frustratie op, omdat de oorzaak niet wordt gevonden, maar ook onbegrip uit de omgeving. U mankeert immers niets? Dikwijls wordt gedacht dat vrouwen zich aanstellen en het tussen de oren zit. Relaties met partner en vriendinnen komen vaak onder grote spanning te staan.

Behandelingsmogelijkheden angst en paniek

Dit kan helpen een nieuw gevoel te creëren van zelfvertrouwen, balans en harmonie:

 • Volg een stressreductie- of ontspanningsmethode: meditatie, yoga, mindfulness, haptonomie of een training in ademhalingstechnieken.
 • Maak elke dag tijd voor beweging.
 • Verwen uzelf met een massage, pedicure of een loom bad.
 • Eet drie voedzame maaltijden per dag. Vermijd vet, zout, geraffineerde suiker, light producten, alcohol en cafeïne.
 • Zorg dat u elke nacht voldoende slaap krijgt.
 • Misschien wel de belangrijkste tip: zoek professionele hulp wanneer u last hebt van ernstige angst- of paniekaanvallen. Denk dus vooral aan de opstartende overgang wanneer u nog nooit eerder in uw leven deze klachten hebt gehad.

Hulp nodig?

U kunt naar een menopauze-verpleegkundige of bezoek één van de velen menopauze-spreekuren in verschillende ziekenhuizen of particuliere centra.

Bron: Society (NAMS) en Marjan Hopman Leeftijdloze schoonheid

 

‘Kunnen mijn angstaanvallen komen door de overgang?’ vraagt Belle (42) ten einde raad. Ze heeft al jaren last van angst- en paniekaanvallen. ‘Ik krijg dan opeens bijna geen adem meer, pijn op mijn borst en hartkloppingen, en wordt duizelig. Ik denk dan echt dat ik doodga.’ Belle heeft al verschillende dokters geraadpleegd, onder wie een cardioloog, maar er is nooit een lichamelijke oorzaak voor haar symptomen gevonden. ‘Ik heb ook therapie gevolgd bij een psycholoog, maar het lijkt alsof de angst alleen maar erger wordt.’

Google Analytics cookies uitschakelen.