Angst en paniek tijdens de overgang

Angst- of paniekaanvallen behoren tot de (minst bekende) problemen in de overgang. Helaas een klacht die door veel vrouwen in de overgangsjaren wordt genoemd. Soms zelfs nog voordat het menstruatiepatroon verandert.

Oorzaak angst en paniek

Al zo’n 10 jaar voor de laatste menstruatie begint de hormoonhuishouding van veel vrouwen te veranderen; de eierstokken gaan minder oestrogeen gaan produceren. Je komt in de overgang, dit is de fase naar en rondom de menopauze (laatste menstruatie). De overgang zorgt niet alleen voor lichamelijke veranderingen, maar ook psychische. Je gaat bijvoorbeeld meer opzien tegen dingen of bent wat angstiger in sommige situaties. Dit kan komen doordat tijdens de premenopauze het hormonale ritme verandert waar je aan gewend was. Wist je voorheen precies waarom je je rot voelde als de menstruatie eraan zat te komen, nu verlies je door de grillige hormoonschommelingen het gevoel van controle. Dat kan vrouwen ernstig van streek maken en angstig. Voor dat je denkt dat paniekaanvallen door de overgang worden veroorzaakt, kun je het beste eerst je huisarts raadplegen om andere oorzaken uit te sluiten.

Meestal gaat die angst vanzelf weer over. Maar wanneer je vaak perioden van angst krijgt, kan dat een waarschuwingssignaal zijn voor een heuse paniekstoornis.

Symptomen angst- of paniekaanval?

Symptomen van een angst- of paniekaanval:

  • ademtekort
  • pijn op de borst
  • duizeligheid
  • hartkloppingen
  • het gevoel ‘gek te worden’
  • het gevoel de controle te verliezen
VidO_Silhouette_Vrouw_03_Wit

Hormonen bepalen meer dan je denkt

Wanneer het hart in orde is, is er bij deze symptomen meestal sprake van een angststoornis. Veel dokters (en vrouwen) denken bij angstaanvallen echter niet aan de invloed van hormoonveranderingen. Zeker niet wanneer er nog geen andere verschijnselen zijn van de premenopauze of overgang, zoals een onregelmatiger menstruatiepatroon. Omdat vrouwen en artsen bij een angststoornis niet op het idee komen van de startende overgang, wordt de oplossing vaak in de verkeerde hoek gezocht.

Soms begint een vrouw aan een slopende rondgang langs allerlei specialisten. Dat levert meestal niet alleen frustratie op, omdat de oorzaak niet wordt gevonden, maar ook onbegrip uit de omgeving. Je mankeert immers niets? Dikwijls wordt gedacht dat vrouwen zich aanstellen en het tussen de oren zit. Relaties met partner en vriendinnen komen vaak onder grote spanning te staan.

VidO_Silhouette_Vrouw_04_Roze

Behandelingsmogelijkheden angst en paniek

Dit kan helpen een nieuw gevoel te creëren van zelfvertrouwen, balans en harmonie:

  • volg een stressreductie- of ontspanningsmethode: meditatie, yoga, mindfulness, haptonomie of een training in ademhalingstechnieken.
  • maak elke dag tijd voor beweging.
  • verwen jezelf met een massage, pedicure of een loom bad.
  • zorg voor een gezond voedingspatroon.
  • zorg dat je elke nacht voldoende slaap krijgt.
  • misschien wel de belangrijkste tip: zoek professionele hulp wanneer je last hebt van ernstige angst- of paniekaanvallen. Denk dus vooral aan de opstartende overgang wanneer je nog nooit eerder in je leven deze klachten hebt gehad.

Hulp nodig?

Je kunt naar een verpleegkundig overgangsconsulent of bezoek één van de velen menopauze-spreekuren in de verschillende ziekenhuizen of particuliere centra.

Vond je deze informatie interessant?

54