Vrouwen in de Overgang

Alles over de Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

Quiche met paddestoelen

Quiche met paddestoelen en walnoten

15 maart 2018

Hoofdgerecht voor 4 personen

Het eten van voeding waarin tryptofaan zit, kan helpen bij een algemene verbetering van het humeur omdat trytofaan in het lichaam wordt omgezet in serotonine. Tryptofaan is een aminozuur, een onderdeel van eiwitten. Voor de omzetting van tryptofaan in serotonine zijn echter ook andere voedingsstoffen nodig, zoals vitamine B6 (veel in banaan) en zink (veel in spinazie). Tryptofaan is niet de enige bron van serotonine; licht is bijvoorbeeld een andere bron.
Tryptofaan zit veel in dierlijke producten dus wanneer u veel vlees eet, krijgt u waarschijnlijk ruim voldoende binnen maar wanneer u vegetarisch eet, is het misschien een goed idee om extra aan de tryptofanen te denken. Daarom hier een vegetarisch recept dat rijk is aan tryptofaan en ook nog eens heel lekker en makkelijk te maken.

Ingrediënten

  • 1 rol kant-en-klaardeeg voor hartige taart, kan vers of uit de diepvries
  • 1 el olijfolie
  • 15 gr boter en een beetje om de vorm mee in te vetten
  • 125 gr gemengde paddestoelen, in kastanjechampignons zit veel tryptofaan maar ook bv Portobello’s, shii-takes en oesterzwammen zijn hierin lekker
  • 2 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 75 gr belegen kaas, geraspt
  • 2 takjes verse tijm plus een beetje voor de garnering
  • 50 gr walnoten plus een beetje voor de garnering
  • Peper en zout naar smaak

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet het bakblik in met wat boter. Haal de deegrol uit de verpakking en rol hem met wat bloem uit tot een cirkel.
  • Bekleed de springvorm met het deeg en snijd de randen aan de bovenkant af.
  • Prik met een vork gaatjes op de bodem. Zet dit weg in de koelkast.
  • Doe de walnoten in een droge koekenpan en rooster ze totdat ze een kleurtje krijgen. Laat ze wat afkoelen en hak ze daarna grof in stukjes.
  • Smelt de boter en de olijfolie samen in een koekenpan. Bak de paddestoelen, in grove stukken gehakt (eventueel in twee keer) goudbruin. Breng op smaak met peper en zout en zet ze even apart weg.
  • Klop de eieren in een mengkom goed los. Meng de room, geraspte kaas, gehakte walnoten en de blaadjes van de takjes tijm er doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Haal de springvorm uit de koelkast giet het mengsel van de room in de vorm en verdeel de de paddestoelen er gelijkmatig over.
  • Bak de quiche in 35-40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Garneer voor het opdienen met wat verse tijm en walnoten.

Tip: eet er lekker wat gemengde salade bij