Spectaculaire daling ziekteverzuim na scholing over overgangsklachten

Vrouw geeft les

Bedrijven kunnen hun ziekteverzuim flink terugdringen door werknemers te scholen over klachten van vrouwen tijdens de overgang, dat is de ervaring van De Nieuwe Zorg Thuis.

De thuiszorgorganisatie in Meppel stuurde alle 600 medewerkers op een cursus over de overgang. Dat zorgde voor een daling van het ziekteverzuim onder vrouwen van maar liefst dertig procent. De daling komt volgens directeur Annemieke Lanting vooral doordat vrouwen tips krijgen over hoe ze overgangsklachten kunnen herkennen en wat ze kunnen doen om deze te verlichten. Ook de mannelijke medewerkers deden mee aan de cursus en dat zorgt ervoor dat het onderwerp beter bespreekbaar is op de werkvloer.

Het aantal ziekmeldingen kan volgens de cursus door een paar simpele ingrepen sterk teruggedrongen worden. Vrouwen in de overgang hebben relatief vaak last van stemmingswisselingen en opvliegers en slapen daardoor soms slecht. Werkgevers kunnen het ziekteverzuim beperken door die vrouwen ´s ochtends te laten uitslapen.

Bij De Nieuwe Zorg in Meppel blijkt dat goed te werken. Daar kunnen medewerksters in de huishoudelijke zorg in overleg soms later beginnen. Volgens directeur Annemieke Lantink zijn de cliënten daar ook blij mee. Zij hebben liever een paar uurtjes later de vrolijke, vaste hulp over de vloer dan een invalkracht.

Bron: RTV Drenthe

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang