TWEEDE LENTE, de overgang: fabel of taboe- een boek dat ertoe doet

De helft van de Nederlandse bevolking bestaat uit vrouwen, waarvan er zo’n 1.8 miljoen in de overgang zijn. Zo’n 80% van deze vrouwen heeft last van last van overgangsklachten. Van hen heeft meer dan 30%, 540.000 vrouwen, zoveel gezondheidsklachten dat zij niet (volledig) kunnen functioneren. Waarom weten we daar zo weinig van? Waarom is de kennis van huisartsen op dit vlak verouderd? Waarom krijgen zoveel vrouwen niet de hulp en zorg die zij nodig hebben? Waarom worden hun klachten zo vaak genegeerd en afgedaan als ‘gezonde ziekte’ of gezeur? Waarom wordt de impact van de overgang op de gezondheid nog altijd niet serieus genomen?

Deze vragen zetten fotografe Jacqueline van den Heuvel aan tot het maken van dit boek. Tweede Lente laat een aantal gewone vrouwen zien rond de overgang en toont hun kwetsbaarheid én hun kracht. Hun verhalen zijn schrijnend en confronterend. De overgang is nog altijd een maatschappelijk taboe met een negatieve beeldvorming. Daarom moest dit boek gemaakt worden. De overgang is een serieus onderwerp dat de volle aandacht verdient van artsen, zorgverleners, werkgevers, mannen en vrouwen.

Voor dit boek toonden 37 vrouwen zich bereid om zichzelf te laten zien voor mijn lens en om hun persoonlijke en vaak indringende ervaringen te delen. Ik ben er trots op dat ik hen heb mogen fotograferen en dat ik hun verhaal verder mag vertellen. Tevens hebben Dorenda van Dijken, gynaecoloog in het OLVG West en Voorzitter Dutch Menopause Society / Eveline Bakker, Stichting Vuurvrouw, vuurvrouw.nu / Henk Oosterhof, gynaecoloog, actief bij het platform Vrouwen in de Overgang, vrouwenindeovergang.nl en Mariëlle van Aalst, bedrijfsarts een bijdrage geleverd.

Ik hoop dat dit boek bijdraagt aan het bespreekbaar maken van de overgang, deze voor veel vrouwen moeilijke periode, die nu eenmaal hoort bij het leven.

Voor preview boek klik hier.

Wil je het boek meteen bestellen, scan dan onderstaande QR code.