Vrouwen in de Overgang

Alles over de Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

week van de overgang 2018

Week van de overgang 2018

8 maart 2018

Omdat de overgang gewoon bespreekbaar moet worden.
Thuis, bij de huisarts en op de werkvloer.

Vanaf een jaar of 40, 45 komt elke vrouw in de overgang. Dat betekent lichamelijk gezien niet meer of minder dan dat haar eitjes opraken. Vrouwen worden namelijk geboren met een voorraad eitjes. Elke maand, met elke menstruatie, neemt die af. Totdat het moment komt dat ze echt op zijn. Voordat het zover is doet het lijf nog een poging om de laatste voorraad zo goed mogelijk te gebruiken. Dat noemen we de overgang.

De vrouwen van 45 tot 60 die op dit moment in de overgang zijn, zo’n 1,6 miljoen in totaal, hebben veel ballen in de lucht te houden. Ze hebben een ander leven dan de generatie hiervoor. De meeste vrouwen van nu hebben een betaalde baan, zijn mantelzorger voor steeds ouder wordende ouders en hebben relatief later kinderen gekregen, die volop aan het puberen zijn. Die combinatie levert stress op. Stress en een veranderende hormoonhuishouding blijken slecht samen te gaan. Vier op de vijf vrouwen ervaart symptomen. Welke symptomen en in welke mate is voor elke vrouw anders. Zo blijkt uit onderzoek van Vuurvrouw dat 3 tot 5% van de vrouwen ernstige depressieve gevoelens ervaart. Van de welbekende opvliegers heeft 80% van de vrouwen last, is te lezen op de fact sheet van WomenInc. Minder bekende symptomen zijn angst- en paniekaanvallen, duizeligheid, hoofdpijn, vergeetachtigheid en onzekerheid.

In de Week van de Overgang 2018, van 9 tot 15 april, maakt Studio Vrouw de integrale problematiek van werk, emancipatie en zorg in de levensfase van vrouwen van 45 tot 60 inzichtelijk en bespreekbaar. De week start met een landelijke meet up voor professionals uit de zorg en de HR met onder andere een masterclass van auteur van het boek ‘Vrouwen van 50’ en mediator Louise Boelens en een theatercollege van Vreneli Stadelmaier, winnaar van de Joke Smit prijs 2015.

Voor vrouwen is er een eigen programma, #metime, met onder meer politiewoordvoerder en tv persoonlijkheid Ellie Lust. Bekijk hier de Congresflyer.

De andere dagen van de week zijn er events door het hele land.

Via de website www.weekvandeovergang.nl kunnen deelnemers zich inschrijven.

Bron: Studio Vrouw

 

Google Analytics cookies uitschakelen.