Vrouwen in de Overgang

Alles over de Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

Zelfonderzoek borstkanker

Borstkanker komt veel voor en daarom is het goed om uzelf regelmatig te controleren op borstkanker. Deelname aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker wordt aangeraden. Het is verstandig om dit iedere twee jaar te herhalen. Het vaker maken van een borstfoto of op jongere leeftijd kan juist weer een verhoogde kans op borstkanker geven. Echografie en Thermografie is als screening onvoldoende betrouwbaar. U kunt echter zelf ook uw borsten controleren op borstkanker. Dat doet u door uw borsten te bevoelen en te letten op knobbeltjes in uw borsten. Als u knobbeltjes op tijd ontdekt, kunt u vaak heel goed geholpen worden. Zie hier ook het KWF over bevolkingsonderzoek.

Onderzoek uzelf op borstkanker

Om veranderingen tijdig op te merken, is het verstandig om uw eigen borsten goed te kennen (zelfonderzoek borstkanker). En omdat borsten niet altijd hetzelfde aanvoelen is het verstandig om telkens op ongeveer hetzelfde tijdstip uw borsten te bevoelen. Een frequentie van 1 keer per maand is aan te bevelen. Als u nog menstrueert, bevoel uw borsten dan telkens een week ná de menstruatie. Doe het anders gewoon op een vaste dag.

Zelfonderzoek borstkanker

Eén op de 8 vrouwen boven de 50 jaar in de westerse wereld krijgt borstkanker. Het is daarom ook zonder hormoonsuppletie verstandig om uw borsten regelmatig zelf te onderzoeken en bij afwijkingen of twijfel naar de huisarts te gaan.

Google Analytics cookies uitschakelen.