Waar kun je terecht

Overgangsconsulent van de VVOC
Jaarlijks laten honderden vrouwen zich naar tevredenheid informeren, adviseren en begeleiden met betrekking tot de overgang door één van de bij VVOC aangesloten verpleegkundig of verloskundig overgangsconsulenten. Een consult bij een overgangsconsulent van de VVOC duurt min. een uur en zij hebben dus de tijd om het gesprek met je te voeren; zij geven adviezen op het gebied van voeding, leefstijl, supplementen en medicatie om gezond door de overgang te komen zonder dat zij hierbij een commercieel belang hebben. De VVOC wordt door twee leden vertegenwoordigd in de redactieraad.

De VVOC is hét kenniscentrum over de overgang in Nederland met alleen BIG geregistreerde verpleegkundig of verloskundig overgangsconsulenten, werkzaam in eigen praktijk of op een van de menopauzepoli’s verspreid over heel Nederland.
Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom wetenschappelijk onderbouwde begeleiding van overgangsklachten door het volgen van geaccrediteerde bijscholingen.
Bij medische vragen en ontwikkelingen binnen hun vakgebied worden zij ondersteund door de Gynaecologen van de Dutch Menopause Society (DMS) en de Nederlandse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Meer informatie over het werkveld en locatie van een verpleegkundig overgangsconsulent bij jou in de buurt, kun je vinden via de site van de VVOC.

Huisarts
Met al je vragen kun je vanzelfsprekend ook terecht bij jouw huisarts.

Gynaecologen op de menopauzepoli
Op de verschillende menopauzepoli's verspreid over het land, werken gynaecologen met als aandachtsgebied de overgang waaronder de gynaecologen uit onze redactieraad.
Op dit moment wordt er gewerkt aan een completer overzicht van gynaecologen met als aandachtgebied de overgang; dit overzicht volgt zo snel mogelijk.

Seksuoloog
Wil je meer weten over seksualiteit en de overgang of ben je op zoek naar een seksuoloog bij je in de buurt, kijk dan op de site van de NVVS.
Ook de seksuoloog is vertegenwoordigd in de redactieraad van deze site.

Platform
Er zijn verschillende platforms waar je terecht kunt wanneer je klachten ondervindt van de overgang en op zoek bent naar lotgenoten.
Stichting Vuurvrouw is hét platform dat zich in zet voor vrouwen in de overgang; zij bieden een platform voor lotgenotencontact, kennisoverdracht en maatschappelijke beeldvorming. Vuurvrouw zet zich in om het maatschappelijke taboe rondom de overgang te doorbreken.
Wanneer je enorm veel last ondervindt van overgangsklachten, kun je terecht op het besloten platform Overgangsmenopauzeplein, platform voor vrouwen met een zware overgang.

Vond je deze informatie interessant?