Gewrichtspijn in de overgang

Spier-  en gewrichtspijnen komen vaker voor bij vrouwen en hun frequentie neemt toe met de leeftijd. In sommige gevallen lijkt het verband te houden met het begin van de overgang. Veel voorkomende symptomen zijn onder meer ochtendstijfheid en pijn in de handen, knieën, heupen, onderrug en schouders. De pijn lijkt hoogstwaarschijnlijk het gevolg van oestrogeentekort, maar ontstekingsreacties in spieren, pezen en gewrichten kunnen ook een rol spelen.

In de overgang neemt de spiermassa en spierkracht af door afname van de oestrogeenspiegel in het bloed. Het mechanisme is echter nog niet geheel duidelijk. Onderzoek naar de effecten van hormoonvervangende therapie (HT) op spier- en gewrichtspijn laat zien dat toediening van oestrogeen mogelijk een verbetering van deze klachten geeft. Er is echter nog veel aanvullend wetenschappelijk onderzoek nodig. 

Om te zorgen dat het bewegingsapparaat zijn optimale vorm behoudt, zijn de belangrijkste aanbevelingen om regelmatig te sporten en  zorg te dragen voor voeding die voldoende eiwitten bevat. Hormonale suppletie met oestrogeen valt hierbij te overwegen.  

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2023 Vrouwen in de Overgang