De Overgang

Een levensfase

De menopauze betekent letterlijk: de laatste menstruatie. Vaak weet je dat pas achteraf en voor vrouwen die aan de pil zijn, een hormoonspiraal of geen baarmoeder meer hebben, is het lastig vast te stellen. De perimenopauze is de periode vóór de menopauze en kan enkele jaren duren. Meestal beginnen klachten en een verandering van je menstruatiepatroon in deze fase. De postmenopauze zijn met name de eerste jaren ná de menopauze en deze fase duurt eigenlijk voor de rest van je leven. De overgang is de periode van de perimenopauze, menopauze en de vroege postmenopauze. In deze periode kunnen de meeste klachten voorkomen. De overgang is een periode in het leven van de vrouw en wordt wel een levensfase genoemd zoals ook de puberteit een levensfase is. Het markeert het einde van de vruchtbaarheidsperiode, waarna er een overgang is naar de periode dat het krijgen van kinderen niet meer mogelijk is. Voor je hormonen is de menopauze een kantelpunt, want na de menopauze maak je vooral geen oestrogeen meer aan. De daling van het oestrogeen zorgt ervoor dat op langere termijn er een verhoogd risico is op hart- en vaatziekten, botontkalking (osteoporose) en zelfs dementie.

Hoelang duurt de overgang?

De overgang kan een aantal jaren duren en is niet een plotseling moment. Gemiddeld duurt het 2-10 jaar. De gemiddelde leeftijd van de perimenopauze is 45-47 jaar. Gemiddeld is de menopauze rond het 51e jaar De natuurlijke leeftijd waarop de overgang kan beginnen is van 40-60 jaar. Voor het 40e jaar kan het ook, dat is bij 1:1000 vrouwen het geval. We spreken dan van een niet natuurlijke, te vroege overgang. Dit wordt wel Premature Ovariële insufficiëntie, oftewel POI, genoemd. Evenals het moment waarop de overgang begint verschillend is, is ook de duur van de overgang met de klachten die daarbij horen verschillend. Als je klachten krijgt in de perimenopauze, duren ze meestal langer dan als je pas klachten krijgt in de postmenopauze. Van alle vrouwen heeft 20% geen klachten. Van de overige 80% heeft een derde echt ernstige, hinderlijke klachten.

VidO_Silhouette_Vrouw_03_Zwart

Overgangsklachten en overgangsverschijnselen

De klachten en verschijnselen die in de overgangsperiode voorkomen zijn in eerste instantie meestal een veranderd menstruatiepatroon, zoals kortere of langere tussenperiodes tussen twee menstruaties, en soms meer of juist minder bloedverlies dan vroeger. Dit alles wordt veroorzaakt door sterke schommelingen in de aanmaak van oestrogene hormonen in de eierstokken.

Ook kunnen er lichamelijke klachten optreden zoals opvliegers en vooral nachtelijke transpiratie-aanvallen. Dit worden de typische overgangsklachten genoemd. Deze geven een domino-effect aan andere klachten zoals moeheid, geheugen en concentratiestoornissen, slecht slapen en stemmingsklachten. Als je een depressie in de voorgeschiedenis hebt gehad, dan is de kans dat je dat weer terugkrijgt in de overgang, 2-4x zo groot. Maar ook hartkloppingen en klachten van je spieren en gewrichten kunnen voorkomen. Daarnaast kan je een verandering van je figuur merken, je taille verdwijnt en je kan wat buikvet ontwikkelen. Dit is slechts een kleine greep uit het hele scala van klachten wat je kan hebben tijdens de overgang.

Vond je deze informatie interessant?