Opvliegers

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers worden veroorzaakt door een plotselinge temperatuurwisseling in je lichaam.
Een opvlieger kun je op veel verschillende manieren ervaren, van het gevoel dat je kunt hebben als je moet blozen tot het plotseling oververhit raken door bijvoorbeeld een warme kop thee, soep of zelfs een stressvolle situatie. Opvliegers kunnen heel heftig zijn; het zweet breekt je uit, het vliegt je letterlijk aan en je kunt er zelfs misselijk bij worden. Soms triggert de opvlieger een somber en angstig gevoel. Een opvlieger kan zomaar ineens opkomen, vaak op het moment dat het je niet uitkomt, tijdens je werk bijvoorbeeld.

Hoe vaak opvliegers zich voordoen verschilt van vrouw tot vrouw; de een heeft een paar opvliegers per week, de ander kan ze tientallen keren per dag ervaren.
Opvliegers kunnen je in ieder geval ernstig hinderen in je functioneren.

 

Oorzaak opvliegers

De oorzaak is waarschijnlijk een schommelend peil van het hormoon oestrogeen. Oestrogeen wordt aangestuurd vanuit de hypofyse. De hypofyse is het centrale aansturingspunt in onze hersenen van alle hormonen, maar ook van de hartslag, de ademhaling en de verwijding van de hart- en bloedvaten. Door het wisselende hormoonpeil krijgt de hypofyse soms verkeerde signalen. Hierdoor kan de hypofyse denken dat de lichaamstemperatuur te hoog is. Daarop grijpt de hypofyse in door het afkoelmechanisme van het lichaam in werking te zetten.

Dit afkoelmechanisme gaat meteen werken en je huid wordt koud en klam. Het hart gaat harder kloppen het bloed stijgt naar je hoofd. Hierdoor breekt het zweet je uit.

Hoewel opvliegers erg lastig kunnen zijn, kunnen ze gelukkig geen kwaad. Vaak komen ze ‘s nachts (het zogenoemde nachtzweten). Dat kan tot meer vermoeidheid en ook slapeloosheid leiden.

Andere klachten door opvliegers zijn hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen.

VidO_Silhouette_Vrouw_01_Zwart

Wat kun je zelf aan opvliegers doen?

Je kunt zelf een paar dingen doen om de klachten van opvliegers te verminderen:

  • Draag kleding van natuurlijke stoffen zoals katoen, wol of zijde.
  • Draag meerdere lichte kledingstukken, zodat u gemakkelijker iets aan en uit kunt trekken.
  • Probeer spanningen te vermijden (stress).
  • Blijf rustig doorademen.
  • Een koud washandje in de nek kan heerlijk verkoelend werken (niet op het voorhoofd!).
  • Ook wordt een kleine handventilator op batterijen aangeraden die overal mee naartoe kan en snel verkoeling kan geven.

Vond je deze informatie interessant?