Positieve benadering overgang

De overgang kan zeker klachten geven en nadelen met zich meebrengen zoals o.a. een veranderend en ouder wordend lichaam en gezondheidsrisico's waar je rekening mee moet houden. Gelukkig zijn er ook een aantal positieve ontwikkelingen op te noemen voor na de overgangsperiode.

Het meest in het oog springende fijne aan de overgang is dat de menstruaties, met de hierbij behorende klachten, stoppen; je hoeft nooit meer te denken aan bloedverlies, tampons of maandverband; je hoeft je geen zorgen meer te maken over een eventuele ongewenste zwangerschap en anticonceptie is niet meer nodig.

Andere keuzes maken

Vrouwen worden biologisch gezien voorgeprogrammeerd om moeder te worden en hun  zorgkwaliteiten veel aandacht te geven. Tijdens de overgang maak je minder van de zorg-hormonen oestrogeen en oxytocine aan waardoor je minder de behoefte hebt om voor anderen te zorgen. Het is nu tijd om voor jezelf te zorgen.

Met de overgang komt er meer rust en ruimte voor jezelf en voor wat je echt belangrijk vindt in het leven. Waar wordt je blij van, waar ben je goed in?
Wat heb je altijd al eens willen doen?

De overgang is vaak een fase van de balans opmaken en opnieuw ontdekken wat je echt belangrijk vindt; het is een bron van kracht, genieten en nieuwe perspectieven.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Wit

Tempo

Ouder worden en de overgang zijn voor een vrouw onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Wat de ander vindt, is minder belangrijk dan voorheen.
Relativeren en loslaten kosten vaak minder moeite en het even uit de ratrace, de hectiek van alle dag kunnen stappen, wordt vaak als positief ervaren en geeft innerlijke rust.

Autoriteit

Een oudere leeftijd geeft meer ervaring en ook meer autoriteit.
Mensen nemen vaker en sneller iets van je aan.

VidO_Silhouette_Vrouw_01_Roze

De kleine dingen doen er weer toe

Jaren van hard werken liggen achter je.
Een drukke baan, gezin, familie en vrienden;
een sociaal leven en veel verplichtingen met misschien niet altijd tijd voor jezelf.
Je hebt al veel bereikt en dat maakt het leven makkelijker.
Er is weer meer aandacht voor de kleine dingen die er toe doen.

Seksuele vrijheid

Op seksueel gebied kunnen vrouwen meer vrijheid ervaren, zie de overgang en seksualiteit.
De meeste vrouwen zijn op seksueel gebied zekerder omdat ze meer ervaring hebben en beter weten wat ze prettig vinden.

Nee, de overgang is misschien niet sexy, maar het kan wel een periode zijn waarin je andere keuzes maakt, die je leven een andere wending kunnen geven, keuzes die beter passen bij hoe jíj je leven wilt leven.

Vond je deze informatie interessant?

1
3