Behandeling van vitamine D-tekort bij vrouwen na de overgang

Een hoge dosis vitamine D heeft bij vrouwen na de overgang nauwelijks tot geen effect op de sterkte van de botten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 230 vrouwen, waarvan de resultaten zijn verschenen in het tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Vitamine D zorgt ervoor dat het lichaam calcium uit voedsel kan opnemen, wat onder meer belangrijk is voor de botten en de spieren. Vrouwen na de overgang hebben vaak een tekort aan vitamine D en moeten dus supplementen slikken. Over de ideale hoeveelheid bestaat echter geen overeenstemming. Een deel van de experts houdt een bloedwaarde van 30 ng/ml aan. Anderen stellen dat 20 ng/ml voldoende is.

Voor het onderzoek, uitgevoerd aan de University of Wisconsin, werden de 230 vrouwen verdeeld over drie groepen: een groep kreeg hoge doseringen vitamine D, een groep lagere doseringen, en de derde groep een placebo. Bij de groep met de hoge dosering lag de hoeveelheid vitamine D in het bloed boven de 30 ng/ml. Bij de groep met de hoge dosering bleek de calciumopname na een jaar iets te zijn verbeterd. Het verschil was echter niet van klinische betekenis. Er waren geen verschillen tussen de drie groepen in het aantal valpartijen, het aantal vrouwen dat wel eens viel, het niveau van lichamelijke inspanning en de algehele conditie. De onderzoekers concluderen dat er geen bewijs is dat het zin heeft om met hoge doses vitamine D een waarde van 30 ng/ml aan te houden.

Toch zijn er redenen om dat wel te doen, stellen twee wetenschappers, Armando Calvo en Luis Danckers, in een commentaar voor Menopause Live, een uitgave van de International Menopause Society. Zij wijzen erop dat vitamine D niet alleen zorgt voor sterkere botten. Een tekort aan vitamine D lijkt ook samen te hangen met kanker, hart- en vaatziekten en auto-immuunziekten. Hoe dit precies werkt is niet bekend, maar volgens Calvo en Danckers is er voldoende reden om toch een waarde van 30 ng/ml aan te houden.

http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2422066 http://www.medpagetoday.com/Endocrinology/Osteoporosis/52901

Vond je deze informatie interessant?