Bi-schierig

‘Oh, Astrid’, zegt Katja, ‘moet je nou toch eens horen wat ik heb meegemaakt. Je kent me, ik ben een groot fan van mannen. Heel groot fan. Nou, vrijdagavond ging ik met een vriendin van me, Suus, naar een feest. Een 40-up party aan het water. Hartstikke gezellig was het. Ik was de Bob, dus ik had nauwelijks wat gedronken. Dus ik kan niet eens de schuld leggen bij de alcohol. We kenden niemand op het feest maar we raakten al snel aan de praat met een gezellige groep mensen. Suus is vrijgezel en had al snel een klik met een leuke, stoere kerel. Ik had vooral contact met Sonja. Sonja is lang, blond en als ze lacht, twinkelen haar ogen.

De muziek stond nogal hard, dus we moesten in elkaars oor praten om elkaar te verstaan. Daarbij raakten we steeds elkaar even aan. Heel stom, maar ik merkte dat het me iets deed. Dat geschreeuw in elkaars oor waren we al snel zat en we besloten te dansen. Ik wist niet wat ik meemaakte: we hadden alleen maar oog voor elkaar. Het dansen werd steeds sensueler, ik raakte steeds meer verhit. Ik durf het je bijna niet te zeggen, maar uiteindelijk zoenden we op de dansvloer. Ik had nog nooit gezoend met een vrouw. Maar wauw, wat was het lekker. Suus heeft niks gezien, gelukkig. Ik zou me rot hebben geschaamd. Straks denkt ze nog dat ik lesbisch ben. Dat ben ik toch niet, Astrid? Sonja en ik hebben telefoonnummers uitgewisseld. Ik weet nog niet of ik contact met haar durf op te nemen. Ik ben helemaal van slag. Dit heb ik nog nooit meegemaakt.’

Katja weet niet wat ze meemaakt. Het is nieuw voor haar. In mijn praktijk hoor ik dit soort verhalen vaker. Vrouwen geven aan te worstelen met hun seksuele identiteit, soms zo erg dat ze er overmatig over piekeren. Ze hebben het idee dat ze heteroseksueel zijn en raken verward als ze het leuk vinden als iemand van hetzelfde geslacht met ze flirt. Of als ze over iemand van het hetzelfde geslacht fantaseren of dromen. Of als ze seksueel aangetrokken worden door, opgewonden raken van of verliefd worden op iemand van hetzelfde geslacht. Of als ze flirten, zoenen, vrijen of een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Het is goed om te weten dat de meeste vrouwen die zich heteroseksueel noemen één of meer van voorgaande punten soms of vaker ervaren. Hiermee experimenteren en jezelf toestaan deze gedachten of gevoelens te hebben kan seksueel plezier geven en een leuke ontdekkingsreis zijn!

De variatie waarin mensen seksualiteit beleven is enorm groot. De scheidslijnen tussen hetero-, bi- of homoseksualiteit zijn vaak niet scherp. Beter zou je het kunnen zien als een schaal met de uitersten honderd procent homo- en honderd procent heteroseksueel. Ergens binnen die schaal begeef je je. In de loop van je leven kan dat ook wisselen, dat wordt ook wel ‘seksuele fluïditeit’ genoemd. Zo kunnen er bijvoorbeeld periodes zijn dat het meer of minder je aandacht heeft. Of dat je merkt dat deze voorkeur zich slechts beperkt tot één of enkele mensen van hetzelfde geslacht. Of dat je het leuk vindt om te vrijen met iemand van hetzelfde geslacht, maar er geen relatie mee zou willen. En er kan ook nog een verschil zijn tussen je gevoelens, je gedrag of wat je als je seksuele identiteit ervaart.

Uit onderzoek van de Rutgers blijkt dat de meerderheid zich kan identificeren met een hetero-, bi- of homoseksueel label maar dat niet iedereen dat zo ervaart. Sommige mensen noemen zich bijvoorbeeld ‘bi-schierig’, ‘heteroflexibel’, ‘hetero met bi-gevoelens’ of willen het liever helemaal niet labelen. Seksuele gevoelens voor iemand van hetzelfde geslacht kan een probleem worden als angst (bijvoorbeeld voor een negatieve reactie), schaamte of schuld wordt gevoeld. Etikettering kan je het gevoel geven dat het geen recht doet aan hoe jij jouw seksualiteit ervaart. Seksuele voorkeur laat zich soms niet vangen in de drie woorden homo-, hetero- of biseksualiteit, je bent immers een uniek persoon. Geef de woorden eraan die jij op dat moment prettig vindt! En als je hiermee problemen ervaart, kan het prettig zijn om er met iemand over te praten die je vertrouwt.

Deze casus is niet op individuele patiënten gebaseerd. Het is een casus op basis van de jarenlange ervaring van Astrid Kremers met soortgelijke cliënten in haar seksuologie-praktijk.

Astrid Kremers

Astrid Kremers is eigenaar van seksuologie Praktijk Astrid Kremers en is de seksuoloog van het UMC Utrecht, Diakonessenhuis Utrecht, Gezondheidshuis Utrecht, Beatrixziekenhuis Gorinchem, huisartsenpraktijk Janskerkhof – Campus de Uithof en kinderwenscentrum Nij Linge.

Ze is erkend en geregistreerd seksuoloog NVVS – Nederlandse wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie. Ze is ook cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt, EMDR therapeut, ACT en oplossingsgericht geschoold.

Astrid deelt haar vakkennis graag. Haar cliënten krijgen in de behandeling evidence-based informatie die zij afstemt op hun vragen. De seksuoloog is auteur van het boek ‘Aandacht voor seks‘ en mede-auteur van diverse andere boeken​. Ze geeft onderwijs, lezingen en podcasts. Ze is media woordvoerder voor diverse kranten, tijdschriften en websites en geeft interviews voor tv en radio.

Al bijna 25 jaar werkt ze ook in het UMC Utrecht, nu o.a. als lid van de Ondernemings Raad. De eerste jaren binnen de divisie Hersenen op de psychiatrie. De laatste jaren binnen de divisie Kinderen in het Landelijk Psychotraumacentrum. Ze is mede initiatiefnemer van het Centrum Seksueel Geweld (CSG).

De seksuologe is actief binnen haar beroepsvereniging de NVVS. Voorheen als bestuurslid en organisator van congressen. Momenteel als lid van de mediacommissie.

Website: www.sexuoloog.nl

Mail: info@sexuoloog.nl 

Telefoon: 06-10797061

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang