Henk Oosterhof

gynaecoloog, Bergman Clinics: Vrouw Heerenveen en Rooseveltkliek Delft/Leiden

Gynaecoloog  Henk Oosterhof: “Verzekerde zorg met aandacht, kwaliteit en korte toegangstijden”

Oosterhof is gespecialiseerd in benigne gynaecologie (afwijkende uitstrijkjes, overgang en cyclusstoornissen inclusief kleine ingrepen). Vooral de overgang heeft zijn speciale aandacht. Hij ziet al vele jaren heel veel vrouwen met overgangsproblematiek en doet er ook wetenschappelijk onderzoek naar: “Er is een relatie tussen de hoogte van het ziekteverzuim op de werkvloer en klachten van de overgang. Sommige vrouwen krijgen  zelfs een burn-out of depressie door klachten rondom de overgang. Met een beetje flexibilisering blijven deze vrouwen toch behouden op de werkvloer.” Hij wil van de werkvloer een veilige plek maken voor vrouwen in de overgang.

In 2010 heeft Oosterhof een overgangskliniek opgericht in het ziekenhuis waar hij toen aan verbonden was. Deze kliniek werd een groot succes in de regio. Er werd goede zorg, wetenschappelijk onderbouwd en met persoonlijke aandacht geleverd. Toch knelde het onpersoonlijke karakter van een ziekenhuis om deze zorg verder uit te breiden. IN 2020 heeft hij toen de stap genomen om deze zorg te leveren in focusklieken. Hij is er van overtuigd dat de zorg voor vrouwen met overgangsklachten meer tot zijn recht komt in deze klinieken. Meer tijd, meer aandacht, persoonlijke benadering en kortte lijnen en wachttijden zijn daarbij de kernwoorden.

Naast zijn klinische werkzaamheden heeft hij verschillende bestuursfuncties waaronder de KNMG fryslan en de Dutch Menopause Society. Tevens geeft hij workshops en clinics aan bedrijven over duurzame inzetbaarheid van vrouwelijke medewerkers, met speciale aandacht voor de overgang.

Henk Oosterhof