Hormoonpreparaten

Wanneer u in het begin van de overgang bent en onregelmatig vloeit, zal de keuze meestal vallen op hormoonpreparaten (hormonaal medicijn) die de natuurlijke cyclus zoveel mogelijk nabootsen. Dit is dus oestrogeen gedurende de hele cyclus van 28 dagen en progesteron erbij in de tweede helft van de cyclus. Het baarmoederslijmvlies zal door de aangevulde oestrogenen weer worden opgebouwd. De progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies de juiste structuur krijgt en de menstruatiecyclus weer op gang wordt gebracht (dit hoeft niet altijd te gebeuren).

Lichaamseigen oestradiol bestaat als tablet, pleister, gel en spray. Progesteron als capsule en vaginaaltablet (progesteron-creme bestaat ook, maar dit afgeraden in combinatie met een oestradiol-preparaat.

Wanneer u al langer dan een jaar niet meer gemenstrueerd heeft, komt u in aanmerking voor een middel waarbij alle 28 dagen zowel oestrogeen als progesteron in de tabletten zit. Het voordeel daarvan is, dat u dan waarschijnlijk niet zult vloeien. Hooguit is er in de eerste maanden af en toe een klein beetje vaginaal bloedverlies. Er zijn op dit moment verschillende hormoonpreparaten beschikbaar:

Activelle behoort tot een groep van Hormoon Suppletie Therapie (HST) geneesmiddelen, die ‘continue combinatie HST’ wordt genoemd. Deze worden iedere dag ingenomen zonder onderbreking. De tabletten bevatten de vrouwelijke geslachtshormonen estradiol 1 mg (een oestrogeen identiek aan hetgeen dat wordt geproduceerd in de eierstokken) en norethisteronacetaat 0,5 mg (een progestageen dat op dezelfde manier werkt als het lichaamseigen hormoon progesteron).

Activelle is niet voor iedereen geschikt en kan ook bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter die u bij uw geneesmiddel heeft gekregen.

Bijsluiter Activelle:

Klik hier voor de bijsluiter van Activelle (via CBG).

Angeliq behoort tot de geneesmiddelen die een combinatie van oestrogene en progestagene hormonen bevatten (namelijk estradiol en drospirenon) en die continu – dat wil zeggen: iedere dag, zonder pauzeweek – worden toegediend.

Angeliq is niet voor iedereen geschikt en kan ook bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter die u bij uw geneesmiddel heeft gekregen.

Bijsluiter Angeliq:

Klik hier voor de bijsluiter van Angeliq (via CBG).

De groep geneesmiddelen waartoe Femoston behoort, zijn de geneesmiddelen die een combinatie van oestrogene en progestagene hormonen bevatten.

Femoston is niet voor iedereen geschikt en kan ook bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter die u bij uw geneesmiddel heeft gekregen.

Bijsluiters Femoston:

Klik hier voor de bijsluiters van:

Femoston 1/10 (via CBG)

Femoston 2/10 (via CBG)

Femoston Continu 1/5 (via CBG)

Femoston Continu 0,5mg/2,5mg (via CBG)

De groep geneesmiddelen waartoe Kliogest behoort bevatten het hormoon estradiol en norethisteron. Kliogest is niet voor iedereen geschikt en kan ook bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter die u bij uw geneesmiddel heeft gekregen.

Bijsluiters Kliogest:

Klik hier voor de bijsluiter van Kliogest (via CBG)

Livial is Tibolon wat na inname wordt omgezet in drie metabolieten waarvan twee een oestrogene activiteit hebben en één een progestageen en zwak androgene activiteit. Het gedraagt zich dus als ‘continu gecombineerd oestrogeen-progestageen’.

Livial is niet voor iedereen geschikt en kan ook bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter die u bij uw geneesmiddel heeft gekregen.

Bijsluiter Livial:

Livial 2,5 mg, tabletten

De groep geneesmiddelen waartoe Oestrogel behoort bevatten het hormoon estradiol in gelvorm welke op de huid wordt gesmeerd. Wanneer de baarmoeder nog in het lichaam aanwezig is, dient dit geneesmiddel gecombineerd te worden met een progesteronpreparaat of Mirena-spiraal.

Oestrogel is niet voor iedereen geschikt en kan ook bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter die u bij uw geneesmiddel heeft gekregen.

Bijsluiter Oestrogel:

De bijsluiters van Oestrogel (via CBG)

Informatie over Estradiol op Farmacotherapeutisch Kompas

De groep geneesmiddelen waartoe Lenzetto behoort bevatten het hormoon estradiol in de vorm van een spray welke op de huid wordt aangebracht. Wanneer de baarmoeder nog in het lichaam aanwezig is, dient dit geneesmiddel gecombineerd te worden met een progesteronpreparaat of Mirena-spiraal.

Lenzetto is niet voor iedereen geschikt en kan ook bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter die u bij uw geneesmiddel heeft gekregen.

Bijsluiter Oestrogel:

De bijsluiters van Lenzetto (via CBG)

Informatie over Lenzetto op Farmacotherapeutisch Kompas

De groep geneesmiddelen waartoe Systen behoort bevatten het hormoon estradiol in pleistervorm. Wanneer de baarmoeder nog in het lichaam aanwezig is, dient dit geneesmiddel gecombineerd te worden met een progesteronpreparaat of Mirena-spiraal.

Systen is niet voor iedereen geschikt en kan ook bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter die u bij uw geneesmiddel heeft gekregen.

Bijsluiter Systen:

Systen 50, pleisters voor transdermaal gebruik 50 microgram/ 24 uur

Systen 75, pleisters voor transdermaal gebruik 75 microgram/24 uur

Systen 100, pleisters voor transdermaal gebruik 100 microgram/24 uur

De groep geneesmiddelen waartoe Trisequens behoort bevatten het hormoon estradiol en norethisteron. Trisequens is niet voor iedereen geschikt en kan ook bijwerkingen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd de bijsluiter die u bij uw geneesmiddel heeft gekregen.

Bijsluiters Trisequens:

Klik hier voor de bijsluiter van Trisequens (via CBG)

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2023 Vrouwen in de Overgang