Nadelige gevolgen bij gebruik van hormonen
Hormoontherapie heeft dezelfde bijwerkingen als de pil, maar in mindere mate omdat het een lichter product is. Een onschuldige maar vervelende mogelijke bijwerking, vooral in het begin, is het vasthouden van vocht, waardoor een vrouw last kan krijgen van gespannen borsten, hoofdpijn en soms misselijkheid. Dat komt meestal door het oestrogeen, dus (tijdelijk) verlagen van de dosering helpt.
Een andere bijwerking kan onwillekeurig vaginaal bloedverlies (doorbraakbloedingen) zijn. Bij start van de hormoontherapie treedt dit vaak op en kan drie tot zes maanden aanhouden. Na drie maanden wordt meestal een echo gemaakt om andere oorzaken uit te sluiten (zoals bv poliepen of vleesbomen, die zijn bijna altijd onschuldig). Vaak helpt een aanpassing van de dosering of soms wordt overgegaan op een andere toedieningsvorm.
Blijft bloedverlies langer dan zes maanden na start van de medicijnen of na staken van de hormonen bestaan, dan is het raadzaam contact op te nemen met je (huis)arts.
Complicaties na langdurig hormoongebruik zijn:
- Een gering verhoogde kans (wel lager dan bij de anticonceptiepil) om een trombose (bloedpropje in de vaten) te krijgen . Dat geldt voornamelijk wanneer er tabletten geslikt worden; niet als de toedieningsvorm van oestrogeen via de huid is, zoals bij pleisters, spray of gel en/of het natuurlijke progesterontablet
- Een gering verhoogde kans voor vrouwen >50 jaar, na meer dan 5 jaar gebruik van hormoontherapie om borstkanker te krijgen. Bij vrouwen <50 jaar is er geen risico en is dus controle ook niet nodig. Met sommige types progestageen is er bij langer dan 5 jaar gebruik een licht verhoogde kans op het krijgen van baarmoederkanker. Na stoppen met de medicijnen wordt de kans weer normaal (zie ook hormonen en borstkanker).
De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

© 2014 - 2023 Vrouwen in de Overgang