Oeps, zwanger…!

Sandra is zevenenveertig jaar. Ze is acht jaar geleden gescheiden van Pieter. Pieter was een lieve man, maar hij kon haar na vijftien jaar niet meer raken. Het was op. Ze voelde zich eenzaam in haar huwelijk. Tijd voor een nieuwe fase. Een vaste relatie hoeft voor haar niet meer. Het vrijgezellenleven bevalt haar prima. Tenminste, als je Sandra vrijgezel wilt noemen. Er zijn vier mannen belangrijk voor haar en daar heeft ze ook seks mee. Dat bevalt haar prima.

Sjaak kent ze het langste. Hij was haar vriendje voordat ze een relatie kreeg met Pieter. Na de scheiding kregen ze via Facebook weer contact met elkaar. Een paar keer per jaar spreken ze met elkaar af. Meestal wordt er na een paar wijntjes gevreeën. Ze genieten er beiden van maar weten uit ervaring dat een serieuze relatie niet gaat werken tussen hen. Met Sjaak vrijt ze met condoom. Nou ja, meestal met condoom. Als ze te veel wijn op hebben, vergeten ze het soms.

Dan hebben we Tom. Tom is de meest begerenswaardige vrijgezel van de stad. Echt elke vrouw wil een relatie met hem. Tom is goddelijk lekker. Maar Tom wil geen relatie. Met niemand. Maar hij wil wel seks, met haar! Toen hij toehapte in de plaatselijke kroeg, kon ze niet geloven dat ze beet had. Van haar vriendinnen hoorde ze dat hij soms seks heeft met mooie jonge vrouwen tijdens zakenreizen. Tom zelf laat niks los. Ze zien elkaar elke eerste zaterdag van de maand en vrijen dan in haar huis. Ze praten weinig maar dat houdt het spannend. Tom staat er op dat ze met condoom vrijen.

Kees is een lieverd, haar allerbeste vriend. Kees staat altijd voor haar klaar. Ze zien elkaar minstens één keer per week. Hij zou heel graag een relatie met haar willen. Maar nee, dat ziet Sandra niet zitten. Hij doet haar teveel aan Pieter denken. Maar ach, af en toe, hebben ze seks met elkaar. Gewoon recht-toe-recht-aan-seks. Zonder condoom. Hij vrijt immers alleen met haar, dus een soa kan ze niet van hem oplopen. Het is plezierige seks, niet spannend, maar gewoon lekker.

En dan is er tenslotte Casper. Casper en Sandra dartelen al jaren om elkaar heen. Haar vriendinnen begrijpen niet dat ze geen relatie hebben met elkaar. Maar er is altijd wel iets wat hen tegenhoudt. Soms heeft Casper een kortstondige relatie met iemand. Soms heeft ze teveel werkstress waardoor ze niemand om zich heen wil hebben. En misschien is de belangrijkste reden wel dat dit leven hun beiden wel bevalt. Ze hebben wel de lusten (verliefdheid en leuke seks) en niet de lasten (gezamenlijke-huishoudelijke-stress-perikelen en sleur). Omdat ze hem al zo lang kent en ze zo verliefd zijn op elkaar vrijen ze meestal niet met condoom.

En ach, dat gezeur over condooms, dacht Sandra altijd. Meestal vrijt ze met condooms, echt, en ze heeft nog nooit een soa gehad en zwanger kan ze niet worden omdat ze in de overgang zit. Toch? Uit ervaring weet Sandra nu helaas dat ze wel zwanger kan raken. Haar menstruatie bleef wel vaker langer uit maar deze keer vertrouwde ze het niet. Ze voelde zich anders en dus deed ze op een vrijdagmiddag een test. En wat bleek: zwanger!!! Ze schrok zich rot. Dit had ze niet verwacht. Ze wil helemaal geen kind! Wie is de vader van dit kind? Maandag zou ze de huisarts bellen om te overleggen wat ze moest doen. In het weekend gingen haar gedachten alle kanten op. Van grote paniek tot prille blijdschap en alles er tussen in. En op maandagochtend… werd ze ongesteld. Nog nooit was ze zo blij dat ze bloedde. Het deed veel meer pijn dan normaal, maar dat kon haar niet schelen.

Sandra had haar lesje geleerd. Helaas hoor ik in mijn seksuologiepraktijk vaker dat vrouwen zonder condoom vrijen. Met het risico op een soa, HIV én zwangerschap. Misschien klinkt het suf maar: vrij veilig. Oók als je in de overgang bent.

Deze casus is niet op individuele patiënten gebaseerd. Het is een casus op basis van de jarenlange ervaring van Astrid Kremers met soortgelijke cliënten in haar seksuologie-praktijk.

Astrid Kremers

Astrid Kremers is eigenaar van seksuologie Praktijk Astrid Kremers en is de seksuoloog van het UMC Utrecht, Diakonessenhuis Utrecht, Gezondheidshuis Utrecht, Beatrixziekenhuis Gorinchem, huisartsenpraktijk Janskerkhof – Campus de Uithof en kinderwenscentrum Nij Linge.

Ze is erkend en geregistreerd seksuoloog NVVS – Nederlandse wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie. Ze is ook cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt, EMDR therapeut, ACT en oplossingsgericht geschoold.

Astrid deelt haar vakkennis graag. Haar cliënten krijgen in de behandeling evidence-based informatie die zij afstemt op hun vragen. De seksuoloog is auteur van het boek ‘Aandacht voor seks‘ en mede-auteur van diverse andere boeken​. Ze geeft onderwijs, lezingen en podcasts. Ze is media woordvoerder voor diverse kranten, tijdschriften en websites en geeft interviews voor tv en radio.

Al bijna 25 jaar werkt ze ook in het UMC Utrecht, nu o.a. als lid van de Ondernemings Raad. De eerste jaren binnen de divisie Hersenen op de psychiatrie. De laatste jaren binnen de divisie Kinderen in het Landelijk Psychotraumacentrum. Ze is mede initiatiefnemer van het Centrum Seksueel Geweld (CSG).

De seksuologe is actief binnen haar beroepsvereniging de NVVS. Voorheen als bestuurslid en organisator van congressen. Momenteel als lid van de mediacommissie.

Website: www.sexuoloog.nl

Mail: info@sexuoloog.nl 

Telefoon: 06-10797061

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang