Vrouwen in de Overgang

Alles over de Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

Gewrichtspijn in de overgang

In de overgang hebben bijna 50% van alle vrouwen gewrichtsklachten (arthralgia). De ernst van deze gewrichtsklachten kan ook toenemen naarmate de overgang vordert. De klachten nemen toe in de eerste jaren na menopauze en gelukkig nemen ze merendeels weer af aan het eind van de overgang.

GewrichtspijnDe pijnlijke gewrichten kunnen overal in het lichaam optreden maar de pijn in de handen/vingers komt het meeste voor. De dagelijks activiteit wordt hierdoor verhinderd en velen zien dit als vermindering van kwaliteit van leven.

De oorzaak is moeilijk te achterhalen aangezien in de menopauze ook de kans op chronische reumatische aandoeningen, zoals gewrichtsontsteking (osteoarthritis), toeneemt.

Atypische overgangsklachten

Tot op heden wordt gewrichtsklachten gezien als klachten behorende tot de “atypische overgangsklachten”. Dat wil zeggen dat de klachten tijdens de overgang voorkomen en/of verergergeren maar dat ze niet duidelijk samenhangen met de daling van het hormoon oestrogeen.

Recent onderzoek

Recent onderzoek bij dieren heeft echter aangetoond dat een daling van oestrogeen in verband staat met de beschadiging van gewrichtskraakbeen en het ontstaan van goedaardige uitsteeksel bij de aanhechting van de pees. Dit is wat uiteindelijk de pijn veroorzaakt.

Dit onderzoek suggereert dat oestrogeen een beschermde factor is in het evenwicht van het gewricht. In 2013 publiseerde Chlebowski het effect van oestrogene toediening bij 10.793 vrouwen zonder baarmoeder met gewrichtspijn en gewrichtszwelling in de menopauze, Deze vrouwen deden mee in het onderzoek van de Women’s Health Initiative (WHI).

De helft van de vrouwen werd behandeld met oestrogeen (geconjungeerde oestrogeen 0.625 mg/dag) en de andere helft met nep-pil of placebo. Na 1 jaar is de gewrichtspijn duidelijk afgenomen bij de groep die behandeld is met oestrogeen. Dit effect is ook nog te merken bij de evaluatie na 3 jaar. De gewrichtszwelling is daarentegen juist toegenomen bij de groep die behandeld is met oestrogeen.

Twee andere recente onderzoeken hebben aangetoond dat hormonale behandeling en een groep medicijnen die werken op oestrogeen-receptor (SERMs Selective Estrogen Receptor Modulator) een duidelijke vermindering van de pijnklachten geeft bij vrouwen met gewrichtsontsteking in de overgang. Bij vrouwen na de menopause met gewrichtsontsteking wordt SERMs gezien als de nieuwe alternatief voor de behandeling. Bij hormonale behandeling geeft men de voorkeur aan pleisters boven pillen vanwege de verminderde kans op trombose.

Conclusie: recent onderzoek van WHI toont aan dat oestrogeentoediening de gewrichtspijn doen afnemen.

Bekijk hier de referenties van het bovenstaande.

Google Analytics cookies uitschakelen.