Vrouwen in de Overgang

Alles over de Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

Stemmingswisselingen

U voelt zich prikkelbaar, valt om het minste of geringste uit, en kunt de hele dag wel huilen. Opeens is het leven met alle ruzies en huilbuien een ‘living hell’ en u snapt niet eens waarom. Het is geen PMS en de overgang kan het ook niet zijn, want u bent net in de 40 en op de normale tijden ongesteld. Zou u overspannen zijn?

De ervaring van menopauze-verpleegkundigen die veel in gesprek zijn met vrouwen in de overgang is dat veel vrouwen inderdaad denken dat ze overspannen raken. Ze voelen zich nerveus, opgejaagd en uit hun evenwicht. Ze zoeken een verklaring en gaan twijfelen aan zichzelf, aan hun relatie, hun werk en noem maar op. Dat is heel ingrijpend; relaties gaan er zelfs door stuk. Omdat hun menstruatiepatroon nog normaal is, leggen vrouwen geen verband met de overgang. Maar wat veel vrouwen (en artsen), niet weten is dat je al stemmingswisselingen kunt krijgen, vóórdat je menstruatiepatroon verandert.

Oorzaken stemmingswisselingen

In het vroege begin van de overgang, daalt de oestrogeenproductie al vanuit de eicellen. Omdat de hersenen die productie weer willen opvoeren, gaat het FSH-spiegel (Follikel Stimulerend Hormoon) omhoog. Maar die stijging geeft nu juist een hormonale storing in het limbisch systeem van de hersenen dat onze emotionele reacties reguleert.

Woedende vrouwWanneer u daar gevoelig voor bent, ontstaan door die hormonale storing (buiten uw wil om), stemmingswisselingen. Die kunnen heel heftig zijn. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat ze wel iemand kunnen vermoorden. Stemmingswisselingen zitten dus niet tussen de oren, maar hebben een lichamelijke oorzaak.

De stemmingswisselingen in de vroege overgang zijn vergelijkbaar met die bij het premenstruele syndroom PMS. Het grote verschil is echter, dat je bij PMS weet: o, ik moet ongesteld worden. In de vroege overgang heb je er echter geen verklaring voor. Je komt er niet achter waarom je je zo vervelend voelt. Dat maakt het zo zwaar.

Huisartsen herkennen het vaak niet

Ook veel huisartsen leggen niet de link met de overgang en gooien het op stress. Het meest trieste is dat, voordat vrouwen er uiteindelijk achter komen dat de overgang de oorzaak is, zij vaak al een lange lijdensweg achter de rug hebben die niet nodig was geweest. En dat terwijl stemmingswisselingen één van de hoofdklachten zijn in de overgang. Negen van de tien vrouwen die een menopauze-verpleegkundige bezoeken, heeft er last van.

Lees meer over de mogelijkheden van behandeling.. 

Google Analytics cookies uitschakelen.