Seksproblemen rond overgang zijn niet blijvend

Seksuele problemen waar vrouwen boven de vijftig mee kampen, hoeven niet blijvend te zijn. Daarop wijzen de uitkomsten van onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Sexual Medicine. De impact van de overgang op de kwaliteit van het seksleven wordt mogelijk overschat.

Het onderzoek is opvallend omdat het een van de weinige studies is waarbij de ontwikkeling van het seksleven van een groep vrouwen door de jaren heen is gevolgd. De gemiddelde kwaliteit van het seksleven blijkt vrij stabiel. Als zich problemen voordoen, komen vrouwen daar vaak overheen, ondanks de fysieke ongemakken die de overgang met zich meebrengt.

De onderzoekers lieten Britse vrouwen van gemiddeld 56 jaar vragen over hun seksleven beantwoorden, en herhaalden dat na vier jaar. Van de vrouwen onder de vijftig gaf 14 procent aan een seksueel probleem te hebben. Bij de vijftigplussers was dat 34 procent. Alle vrouwen waren heteroseksueel en hadden een relatie.

Deze bevindingen waren conform verwachting. Het verschil wordt verklaard door de veranderingen in het lichaam tijdens de overgang. De eierstokken produceren steeds minder oestrogeen, wat kan leiden tot ongemakken als vaginale droogheid en pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Verrassender is dat het aantal vrouwen dat tijdens de vierjarige onderzoeksperiode met nieuwe seksuele problemen te maken kreeg, ongeveer hetzelfde is onder beide leeftijdsgroepen. Het gold voor 23,2 procent van de vrouwen na de overgang, ten opzichte van 22,2 procent van de vrouwen vóór de overgang. Rond de 7 procent van de vrouwen in beide groepen meldde na vier jaar over hun seksuele problemen heen te zijn.

De gemiddelde kwaliteit van het seksleven is gedurende de onderzoeksperiode dus vrij stabiel gebleven. Zin in seks is doorslaggevend, stellen de onderzoekers, en niet de veranderingen in het lichaam als gevolg van de menopauze. “Hoewel het lichaam verandert en bepaalde functies afnemen, kun je nog steeds een bevredigend seksleven hebben”, stelt de Zwitserse hoofdonderzoeker Andrea Burri tegen het Britse persbureau Reuters.

De zin in seks heeft invloed op alle andere aspecten van de vrouwelijke seksualiteit. De medische behandeling van seksuele problemen bij vrouwen in of na de overgang moet daarom vaker primair gericht zijn op het vergroten van de zin in seks, stelt Burri. Dat geldt ook als een vrouw zich meldt met een ander seksueel probleem, bijvoorbeeld niet meer kunnen klaarkomen.

Het onderzoek kent zijn beperkingen, zoals de onderzoekers zelf erkennen. Zo heeft een groot deel van de ondervraagde vrouwen na vier jaar niet opnieuw gereageerd. Ook is er niet gekeken of vrouwen werkelijk in de overgang waren. Vrouwen van onder de vijftig werden ingedeeld in de groep ‘voor de overgang’, vrouwen van vijftig jaar en ouder werden geacht de menopauze achter de rug te hebben.

Oorspronkelijke artikel: Longitudinal Evaluation of Sexual Function in a Cohort of Pre- and Postmenopausal Women, gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine.

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang