In de overgang en je zorgverzekering
De overgang is niet de meest aangename periode voor veel vrouwen. Wanneer de vruchtbaarheid stopt tijdens de menopauze, heeft 80% last van overgangsverschijnselen. Deze klachten kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Voor vrouwen is het belangrijk om tijdens de overgang goed voor jezelf te (laten) zorgen.
Voor sommige kwaaltjes kun je zelf bepalen hoe je de klachten verzacht. Vaak is het echter aan te raden om er met je huisarts over in gesprek te gaan. Voor veel vrouwen kan een overgangsconsulente fungeren als fijne ondersteuning in moeilijke tijden. Het is verstandig om je alvast te verdiepen om het financiële plaatje en een goede zorgverzekering af te sluiten, zodat je je daarover geen zorgen hoeft te maken. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende klachten.
Waarmee kan een overgangsconsulent helpen?
Zelfs al eet je evenveel of minder, de kilo’s vliegen er soms toch aan. Dit komt doordat je oestrogeenniveau daalt en de verbranding van energie vertraagt. Nóg bewuster kiezen voor gezonde voeding en meer beweging kan helpen. Je figuurlijke honger naar seks vermindert: door een ingrijpende verandering van de biologische huishouding kan je een verminderd libido krijgen. Je seksbeleving wordt dan ook vaak anders, maar daarom niet minder goed.
Opvliegers of vapeurs: het is waarschijnlijk de vaakst gehoorde klacht. Doordat je bloedvaten verwijden, krijg je het plots heel warm en ga je veel zweten en kan je rood aanlopen. Dit gebeurt vaak ‘s nachts, maar komt ook overdag voor. Vaak zit je in een vicieuze cirkel: doordat je ligt te zweten, krijg je last van slapeloosheid. En dan begin je uiteraard uitgeput aan je volgende dag. Je maakt je druk en krijgt stress, waardoor je hart soms gekke sprongen maakt.
Je kan eveneens geheugen- en concentratieproblemen krijgen. Ook psychisch kan je last krijgen van heel wat zaken. Je zou niet de eerste vrouw zijn met stemmingsschommelingen, huilbuien, en zelfs depressieve gevoelens. Het dalen van het oestrogeengehalte zorgt ervoor dat de souplesse van je spieren vermindert en alles strak aanvoelt. Osteoporose (botontkalking) is een veelgehoorde klacht vanaf de overgang. Het risico op botbreuken stijgt aanzienlijk. Vitamine D speelt een essentiële rol bij het sterk en gezond houden van de botten.
Een vergoeding van je zorgverzekering?
Een consulent kan je door deze periode heen helpen met goede adviezen voor de bovenstaande klachten. De orthopedische geneeskunde vergoeding van een overgangsconsulent valt in Nederland onder de categorie van de alternatieve geneeskunde is is echter niet opgenomen in het basispakket. Een aanvullende zorgverzekering kan wel uitkomst bieden. Voor de vergoeding van een overgangsconsulent geldt geen eigen risico. Vraag wel even na bij je zorgverzekering bij welke overgangsconsulent je terecht kunt, zodat je zeker weet dat deze het vergoed. Het is ook handig deze wens mee te nemen bij het zorgverzekering vergelijken.
De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

© 2014 - 2023 Vrouwen in de Overgang