Yenny Kurniawan

gynaecoloog Martini Ziekenhuis Groningen

Zoals bekend, hebben de publicatie van de Women’s Health Initiative (WHI) en “million women study” in 2002, wereldwijds veel verandering en onrust veroorzaakt omtrent de medicamenteuze behandeling van vrouwen in de overgang. De vertrouwde hormonale therapie werd ineens verboden omdat dit gerelateerd was aan het krijgen van borstkanker. Vrouwen in de overgang kregen sindsdien gezonde lifestyle advies en velen konden niet anders doen dan mee te leren leven met de hinderlijke klachten. 

In de groep van gynaecologen Martini Ziekenhuis te Groningen heb ik me sinds 2005 verdiept in het problematiek “Rondom de menopauze”. Gelukkig kwam in 2016 (door nieuwe studies en analyse van oude studies) verandering in de opvatting van medicamenteuze behandeling wat geleid heeft tot het huidige richtlijnen over hormonale therapie. 

Mijn voornaamste taak als een gynaecoloog met aandachtsgebied “de overgang” is aanhoren en analyseren van hun overgangsklachten, daarna informeren en adviseren zodanig dat de vrouwen het juiste keuze kan maken over de aanpak van hun bepaalde klacht. 

Alhoewel de taboes bij vrouwen om erover te praten duidelijk minder is dan vroeger, bestaan er nog veel misverstanden rondom de menopauze en angst voor hormonale therapie. Naast de praktijk, geef ik daarom ook voorlichting en onderwijs aan de medische studenten, huisartsen en overgangsconsulenten. 

DSC08241-2