Beter slapen kan leiden tot betere seks voor 50-plus vrouwen

Een nieuw onderzoek heeft een verband gevonden tussen te weinig slaap en verminderde seksuele voldoening, specifiek rond de menopauze.

Een bevredigend seksleven voor 50-plus vrouwen is sterk gerelateerd aan een goede nachtrust, zo ontdekten wetenschappers onder leiding van dr. Juliana Kling van de Mayo Clinic in Scottsdale (Arizona) nadat ze gegevens onderzochten van bijna 94.000 vrouwen tussen de 50 en 79 jaar. Bijna 31 procent van deze vrouwen had last van slapeloosheid en meer dan de helft (56 procent) gaf aan redelijk tot zeer tevreden te zijn over hun seksleven. Maar te weinig slaap –minder dan 7 tot 8 uur per nacht- werd gerelateerd aan een kleinere kans op seksuele voldoening.

‘Dit is een uiterst belangrijke studie, want het onderzoekt een vraag die een enorme impact heeft op het leven van een vrouw’, aldus dr. Jill Rabin, die de studie recenseerde. Zij is co-chef van de Women’s Health Program bij Northwell Health in New Hyde Park (New York).

Leeftijd speelde een sleutelrol in de studieresultaten. Zo werd onder meer aangetoond dat oudere vrouwen die minder dan 7 tot 8 uur per week sliepen, minder seksueel actief waren dan jongere vrouwen met een identiek slaappatroon. Zeventig-plus vrouwen die minder dan vijf uur per nacht sliepen waren 30 procent minder seksueel actief dan vrouwen die 7 tot 8 uur sliepen. De resultaten onderstrepen volgens medische specialisten het grote belang van slaap op vele aspecten van de gezondheid van vrouwen.

‘Zeven uur slaap per nacht verbetert de seksuele voldoening en het libido’, zegt dr. JoAnn Pinkerton, executive director van The North American Menopause Society.

Te weinig slaap vermindert niet alleen de seksuele activiteit, maar is ook gerelateerd aan een breed scala van gezondheidsissues, zoals slaapapneu, het rusteloze-benen-syndroom, stress en angst. Daarnaast wordt slapeloosheid volgens Pinkerton ook gelinkt aan: hartziekten, hoge bloeddruk, artritis, fybromyalgie, diabetes, depressie en neurologische afwijkingen.

Dr. Steven Feinsilver, gespecialiseerd in slaapmedicatie, uit het Lenox Hill Hospital in New York City recenseerde de resultaten en benadrukte dat ze geen bewijs vormden voor oorzaak en gevolg. ‘Het is heel goed mogelijk dat onderliggende problemen als ziekte of depressie slechte slaap en daarmee slechte seks veroorzaken.’

Rabin geeft dat toe en stelt dat er een gebrek aan studies is waarin de link tussen slaap en seksuele gezondheid met name tijdens de menopauze is onderzocht.

‘We weten dat obstructieve slaapapneu en seksueel disfunctioneren gerelateerd zijn’, zegt Rabin. ‘Andere factoren die kunnen leiden tot een verminderde slaapkwaliteit zijn: de algemene gezondheid van een vrouw; verschillende gebeurtenissen in het leven die tot stress kunnen leiden; chronische ziekte; medicatie en de graad en de aanwezigheid van sociale ondersteuning, om maar een paar voorbeelden te noemen.’

‘Daarnaast kunnen hormonale veranderingen in de menopauze eveneens van invloed zijn op de duur en de kwaliteit van het slaappatroon’, stelt Rabin.

‘Wij en onze patiënten moeten weten dat slaapkwaliteit noodzakelijk is voor een algemeen goed functioneren, voor de gezondheid en voor seksuele voldoening. Er zijn een aantal effectieve behandelopties –waaronder hormoon therapie- beschikbaar voor symptomatische vrouwen.’

Dit onderzoek werd online gepubliceerd op 1 februari 2017 in het magazine Menopause.

Oorspronkelijke bron: www.Consumer.healthday.com

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang