Blog seksuoloog: dure wijn en pittige kaas

Op mijn spreekuur zie ik vandaag Sandra van der Veer. Sandra is een vrouw van 55 jaar. Sandra heeft vanaf haar 18de een relatie met Peter. Een liefdevolle, veilige en stabiele relatie. Na de geboorte van hun eerste kind is ze gestopt met werken. Inmiddels wonen hun beide kinderen niet meer thuis en is ze weer werkzaam op de arbeidsmarkt.

Sinds kort zit Sandra in de overgang, gelukkig heeft ze daar nauwelijks klachten van. Wel geeft ze aan dat de seksuele prikkels van vroeger haar niet meer de bevrediging geven, die ze haar vroeger wel gaven. Daardoor kan seks haar niet meer zo boeien en gaat het soms zelfs een beetje pijn doen. Sandra baalt daar enorm van omdat seks altijd een belangrijke en plezierige plek had in haar en hun leven.

Jarenlang hadden Peter en Sandra hun eigen manier van vrijen. Altijd begon het met zoenen, gevolgd door voelen, met de hand stimuleren en dan geslachtsgemeenschap. Ze kreeg daardoor bijna altijd een orgasme en Peter ook. Maar de laatste jaren verveelt de seks haar, het geeft haar niet meer de extase zoals vroeger. Sterker nog, ze heeft behoefte aan meer, aan anders…

Ze zegt: “Ik vergelijk het met eten en drinken. Vroeger kon ik intens genieten van een glas wijn van een paar gulden uit de supermarkt. Tegenwoordig kan een glas wijn van vele euro’s mij pas hetzelfde gevoel van genot geven. Bij eten werkt dit hetzelfde. Vroeger at ik bijvoorbeeld altijd met plezier jonge romige kaas. Nu kan de kaas mij niet pittig en hard genoeg zijn.”

Ik leg haar uit dat dit bij de meeste mensen het geval is. Bijna iedereen heeft extra stimulatie nodig om hetzelfde gevoel te krijgen naarmate je ouder wordt. Het is goed om te beseffen dat dit ook bij haar het geval is. Dit besef geeft haar de mogelijkheid om te werken aan oplossingen. Ik vraag haar waar haar nieuwsgierigheid ligt. Ze geeft aan dat ze nog nooit een vibrator heeft gebruikt en dat haar dat spannend lijkt. Ook heeft ze eigenlijk nog nooit een erotische film gezien en is ze benieuwd waar ze vrouwvriendelijke films kan vinden.

Ik wijs Sandra op vrouwvriendelijke (online) winkels waar ze persoonlijk advies kan krijgen en vertel haar waar ze PornA films kan vinden. In mijn boek ‘Aandacht voor seks’ en op mijn website seksboeken.nl kan ze alle informatie nog eens rustig nalezen. Bij navraag of Peter er ook open voor staat, knikt ze bevestigend. Eerder heeft Peter ook aangegeven dat hij nieuwsgierig is naar de vele mogelijkheden die seks te bieden heeft.

Hoewel ze eerder graag de gesprekken alleen met mij wilde, geeft ze nu aan dat ze de vervolggesprekken graag samen met Peter zou willen doen. Ze heeft zin om samen met Peter op ontdekkingsreis te gaan, maar ze heeft ook koud-water-vrees. Ik geef aan dat ze samen van harte welkom zijn. Een afspraak voor hun samen wordt daarom ingepland.

Wordt vervolgd…

Deze casus is niet op individuele patiënten gebaseerd. Het is een casus op basis van de jarenlange ervaring van Astrid Kremers met soortgelijke cliënten in haar seksuologie-praktijk.

Astrid Kremers

boekomslag astrid

Astrid Kremers is geregistreerd seksuoloog NVVS-SH, cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt en EMDR therapeut. Ze is eigenaar van seksuologie Praktijk Astrid Kremers en in dienst van het UMC Utrecht. Ze is auteur van het boek ‘Aandacht voor seks’. Passie en liefde voor haar vak kenmerken Astrid. In haar praktijk stelt ze haar cliënten op hun gemak, luistert ze met aandacht en is haar instelling positief en oplossingsgericht.

Haar kennis en ervaring deelt de seksuoloog graag met anderen. Dit doet ze door te schrijven en interviews te geven, maar ook via onderwijs en werkbegeleiding. Ze is betrokken bij het ontwikkelen van behandelprotocollen, geeft advies aan patiëntenverenigingen en is actief als dagvoorzitter van congressen.

Astrid is lid, voorheen bestuurslid, mediacommissie van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS). Ook is ze lid van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt), Vereniging EMDR Nederland (VEN) en de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP).

Website: www.sexuoloog.nl

Mail: info @ sexuoloog.nl (zonder de spaties)

Twitter: @sexuoloog

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang