Soja, rode klaver tegen overgangsklachten

Vrouwen die last hebben van opvliegers en vaginale droogheid kunnen tijdens de overgang baat hebben bij het eten van sojarijke voeding en rode klaver.

Menopauze

Ook extracten van deze middelen in supplementen verminderen de frequentie van deze klachten in lichte mate. Onderzoekers van het Erasmus MC komen tot die conclusie na een analyse van zestig wetenschappelijke studies naar het effect van bepaalde plantaardige voedingsmiddelen op klachten tijdens de menopauze. Zij publiceren hierover in het vakblad JAMA.

Soja en klaverChinese kruiden

Bijna de helft van de vrouwen in de westerse landen gebruikt natuurlijke middelen tegen overgangsklachten. Dit doen zij vanwege de negatieve gevolgen van medische behandelingen, waaronder hormoonvervangende therapie, op de gezondheid en het verhogende risico daarvan op borstkanker.

Supplementen

Auteur dr. Taulant Muka, afdeling Epidemiologie: “Er zijn verschillende plantaardige therapieën op de markt, zoals supplementen of voedingsmiddelen rijk aan fyto-oestrogenen en kruidengeneesmiddelen zoals rode klaver, zilverkaars en Chinese kruiden. Deze middelen zijn vrij verkrijgbaar, terwijl er weinig bewijs is of ze ook echt helpen tegen overgangsklachten.”

Naast elkaar

Mede-auteur dr.ir. Trudy Voortman: “Uit onze analyse blijkt dat er veel studies zijn gedaan naar plantaardige therapieën. Helaas is de kwaliteit ervan niet zo hoog, bijvoorbeeld omdat er sprake was van een kleine steekproef. Als we alle resultaten naast elkaar leggen, dan blijkt daaruit dat vrouwen die supplementen slikken waarin 10 tot 100 mg isoflavonen of fyto-oestrogenen zitten, ongeveer één opvlieger minder hebben per dag dan vrouwen die een placebo slikten. Ook hebben zij iets minder last van vaginale droogheid. De fyto-oestrogenen helpen echter niet tegen het nachtelijk zweten.”

Bewijs te klein

“Voor andere kruidengeneesmiddelen is het bewijs te klein om te zeggen of deze middelen de klachten kunnen voorkomen. Het is van groot belang om verder onderzoek te doen en over een langere periode te bekijken wat het effect is van plantaardige therapieën op overgangsklachten. Daarnaast is het van belang dat vrouwen een arts raadplegen als zij deze middelen willen innemen, vooral wanneer zij ook andere medicijnen gebruiken.”

Groenten en granen

Fyto-oestrogenen is een verzamelnaam voor plantaardige stoffen die sterk lijken op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. De productie daarvan neemt af tijdens de overgang, wat kan leiden tot klachten. Fyto-oestrogenen kunnen deze klachten verminderen. Isoflavonen, een groep fyto-oestrogenen, komen voor in peulvruchten, vooral in soja, en enkele andere groenten en granen. Ook bevatten sommige kruidengeneesmiddelen zoals rode klaver veel isoflavonen en worden isoflavonen gebruikt in voedingssupplementen.

Bron: nieuwsbericht Erasmus MC

Opmerking redactieraad bij dit artikel: Een waarschuwing is nog wel op zijn plaats: herderstasje/zilverkaars zijn echt toxisch voor je lever, dat komt hier niet voldoende naar voren. 

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang