Onderzoek naar strekoefeningen op overgangsklachten

Tien minuten strekoefeningen doen per dag kunnen depressie en overgangsklachten helpen verminderen bij vrouwen van middelbare leeftijd. Daarop wijst een onlangs verschenen, kleine studie die in Japan is gedaan.

‘Lichte oefeningen zoals strekken zijn niet eerder onderzocht voor wat betreft de invloed op symptomen van menopauze en depressie’, verklaart onderzoeker Yuko Hai tegenover het persbureau Reuters.

Aan het onderzoek namen veertig Japanse vrouwen deel, in de leeftijd van 40 tot 61 jaar. Twintig vrouwen deden drie weken lang strekoefeningen, elke avond tien minuten lang voor het naar bed gaan. De andere twintig vrouwen mochten niet bewegen voordat ze naar bed gingen.

Bij de start van het onderzoek meldden beide groepen vrouwen ongeveer even vaak klachten als opvliegers, stemmingswisselingen en pijn. Ook waren beide groepen ongeveer even depressief. Na drie weken meldde de ‘strekgroep’ aanzienlijk minder overgangs- en depressieklachten. Alleen het aantal opvliegers bleef hetzelfde.

De uitkomsten betekenen niet automatisch dat alle vrouwen in de overgang strekoefeningen moeten gaan doen, al kan dat geen kwaad, zo reageert JoAnn Pinkerton van de Amerikaanse Menopause Society op het onderzoek. ‘Het is niet te zeggen of het positieve effect kwam door het strekken, of door dat de vrouwen meer lichaamsbeweging kregen, of doordat ze iets anders deden dan normaal voor het naar bed gaan.’

Voor overtuigender uitkomsten moet het onderzoek op een grotere schaal worden herhaald, vindt Pinkerton. Wel staat het vast, zegt Pinkerton, dat lichaamsbeweging goed is voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid: bij vrouwen in de overgang zorgt het voor minder opvliegers en een beter humeur.

Bron: Menopause, the journal of the North American Menopause Society