Verhoogde kans op diabetes bij vroege en late menopauze

Vrouwen die hun laatste menstruatie voor hun 45e of na hun 55e hebben gehad, hebben meer kans op diabetes. Daarop wijst Amerikaans onderzoek waarvan de resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Menopause.

De onderzoekers, onder leiding van Erin LeBlanc van het Kaiser Permanente Center for Health Research in Portland, keken naar de gegevens van 124.379 vrouwen die deel uitmaken van het Women’s Health Initiative, een grootschalig onderzoek naar de gezondheid van vrouwen na de menopauze dat van start ging in 1991.

De onderzoekers ontdekten dat vrouwen met een vruchtbare periode van minder dan dertig jaar een 37 procent grotere kans op diabetes hadden, vergeleken met vrouwen met een vruchtbare periode van 36 tot veertig jaar. Bij vrouwen met een vruchtbare periode van 45 jaar of langer bleek de kans op diabetes 23 procent hoger.

Mogelijk heeft de levenslange blootstelling aan oestrogeen te maken met de vraag of een vrouw wel of geen diabetes krijgt, zegt LeBlanc tegen Medscape Medical News. Van oestrogeen is bekend dat het beschermt tegen diabetes, hart- en vaatziekten en osteoporose. Een laag oestrogeenniveau zorgt voor meer vetophoping in het lichaam, wat een belangrijke factor is bij diabetes.

Dat vrouwen met een korte vruchtbare periode een hoger risico op diabetes hebben, strookt met de verwachting die de onderzoekers vooraf hadden. De verrassing is dat het ook geldt voor vrouwen met een relatief lange vruchtbare periode. ‘Daar heb ik geen goede biologische verklaring voor’, aldus LeBlanc.

Vrouwen die een verhoogde kans op diabetes hebben, doen er extra goed aan gezond te leven. ‘Ze moeten niet denken dat dit verschrikkelijk is en ze gedoemd zijn diabetes te krijgen’, zegt LeBlanc. ‘Ons onderzoek geeft vrouwen wel een extra reden om een gezonde levensstijl aan te houden, omdat we weten dat dat het risico op diabetes aanzienlijk kan verminderen.’

Bron: Medscape Medical News

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang