Vroege overgang geeft grotere kans op hartziekten

Vrouwen die vroeg in de overgang komen, hebben een groter risico op hart- en vaatziekten. Ook overlijden ze vaker op relatief jonge leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.

Vrouwen die voor hun 45ste in de overgang komen, lopen 50 procent meer risico op hartziekten en een 23 procent groter risico op een beroerte. Ook heeft deze groep 19 procent meer kans om aan een hart- of vaatziekte te overlijden, en 12 procent meer kans om te overlijden door welke oorzaak dan ook.

Waarom er een verband is tussen vroege overgang en hart- en vaatziekten, is niet duidelijk. Mogelijk spelen hormonale veranderingen een rol, als gevolg van het vroegtijdig minder worden van de hormoonproductie in de eierstokken. Die veranderingen zouden kunnen leiden tot ontsteking en schade aan bloedvaten.

‘Vrouwen die vroeg in de overgang komen, moeten gescreend worden op medische aandoeningen als hoge bloeddruk, hoog bloedvetgehalte en diabetes’, stelt hoofdonderzoeker Taulant Muka. ‘Het vroegtijdig behandelen hiervan vermindert het risico.’

Voor het onderzoek, waarvan de resultaten zijn verschenen in JAMA Cardiology, hebben de Rotterdamse de bevindingen gecombineerd van 32 eerdere onderzoeken naar premature en vroege overgang onder in totaal meer dan 310 duizend vrouwen.

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de overgang komen is 51, maar veel eerder is ook mogelijk. Van premature overgang is sprake als de menopauze voor het 40e levensjaar begint, vroege overgang is voor een vrouw 45 wordt. Ongeveer een op de tien vrouwen komt voor haar 45ste in de overgang.

Bronnen:
http://cardiology.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2551981 http://www.nytimes.com/2016/09/20/well/live/early-menopause-linked-with-heart-risk.html

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang