Je hebt invloed op zin in seks!

Vandaag zie ik Suzanne (55 jaar) in mijn seksuologie-praktijk. Suzanne baalt. Ze baalt ontzettend. Ze voelt zich een oude, lelijke en futloze vrouw. ‘De glans van mijn leven is er af’ , zegt ze vol emotie. In zowel solo-seks als seks met een ander, heeft ze geen zin meer.

Suzanne heeft veel last van de overgang en ze vindt dat vreselijk. Haar zelfwaardering heeft daar een behoorlijke knauw van gekregen. Hierdoor is ze veel minder goed voor zichzelf gaan zorgen. Ze beweegt nauwelijks. Ze drinkt dagelijks en in het weekend zelfs teveel. Ze eet minder goed mede omdat ze door de scheiding de helft van de keren alleen eet en ze zich dan er vaak makkelijk van af maakt. Ze snoept veel. En tenslotte vertelt ze dat ze af en toe een sigaret rookt.

‘Ik voel me slachtoffer van die stomme overgang. Mannen hebben het maar makkelijk. Die menstrueren niet, baren niet, geven geen borstvoeding en komen tenslotte ook niet in de overgang.’ Suzanne is boos en moppert veel. Ze zou heel graag weer willen genieten van seks. ‘Dat zou de glans aan mijn leven weer wat terug geven’, zegt ze. ‘Ik ben opgevoed met het motto ‘waar een wil is, is een weg’, dus geef me alsjeblieft tools hoe ik weer zin in seks kan krijgen’.

Omdat ik oplossingsgericht werk, brengen we samen brengen we de remmende en stimulerende factoren t.a.v. zin in seks in kaart. We concluderen al snel dat er momenteel veel meer remmende dan stimulerende factoren zijn. En we zien ook dat er een aantal remmende factoren zijn waar ze direct invloed op heeft. Denk bijvoorbeeld aan haar leefstijl. Hierdoor heeft ze overgewicht, weinig energie en veroudert haar huid sneller dan nodig.

Suzanne baalt zo van de hele situatie dat ze gemotiveerd is om het roer drastisch om te gooien. Ze ziet in dat ze invloed heeft op de zin in seks. Maar ze realiseert zich ook dat ze het alleen niet kan. Ze heeft hulptroepen nodig. Zo besluit ze om weer te gaan hockeyen. Ze heeft vroeger ervaren dat een teamsport haar ‘dwingt’ om te gaan. Drie vrouwen in de buurt lopen wekelijks hard, ze besluit zich ook aan te sluiten bij dat groepje. Daarnaast wil ze haar voeding aanpakken. Onlangs had ze op straat een aanbod gekregen van een bedrijf dat recepten met bijpassende producten thuis bezorgd. Op dat aanbod wil ze ingaan. Als de producten thuis zijn zal ze gaan gebruiken, is haar verwachting. Snoepen wil ze enorm verminderen en met roken wil ze meteen stoppen.

Ik ben diep onder de indruk van de besluitvaardigheid van deze vrouw maar vraag me ook af of het haar gaat lukken. Als ik dat uitspreek naar haar, zegt ze dat ze over drie maanden een vervolgafspraak met mij wil. Die stok achter de deur kan ze wel gebruiken, erkent ze.

Drie maanden later zie ik Suzanne weer. Alles wat ze had besloten heeft ze inderdaad ook gedaan, alleen is ze wijn blijven drinken in het weekend. Dit alles heeft er toe geleid dat ze inmiddels ruim zeven kg lichter is. Op de hockey kwam ze Ben weer tegen. Een man die ze kent van vroeger en die inmiddels ook gescheiden is. Met hem beleeft ze nu heerlijke seksuele momenten. Of het een ‘blijvertje’ is, weet ze nog niet. Maar voor nu is het erg fijn.

Over wéér drie maanden wil ze weer met me afspreken. Ik ben reuze benieuwd hoe het dan met haar zal zijn. Aan haar temperament zal het niet liggen.

Deze casus is niet op individuele patiënten gebaseerd. Het is een casus op basis van de jarenlange ervaring van Astrid Kremers met soortgelijke cliënten in haar seksuologie-praktijk.

 

Astrid Kremers

boekomslag astrid

Astrid Kremers is geregistreerd seksuoloog NVVS-SH, cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt en EMDR therapeut. Ze is eigenaar van seksuologie Praktijk Astrid Kremers en in dienst van het UMC Utrecht. Ze is auteur van het boek ‘Aandacht voor seks’. Passie en liefde voor haar vak kenmerken Astrid. In haar praktijk stelt ze haar cliënten op hun gemak, luistert ze met aandacht en is haar instelling positief en oplossingsgericht.

Haar kennis en ervaring deelt de seksuoloog graag met anderen. Dit doet ze door te schrijven en interviews te geven, maar ook via onderwijs en werkbegeleiding. Ze is betrokken bij het ontwikkelen van behandelprotocollen, geeft advies aan patiëntenverenigingen en is actief als dagvoorzitter van congressen.

Astrid is lid, voorheen bestuurslid, mediacommissie van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS). Ook is ze lid van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt), Vereniging EMDR Nederland (VEN) en de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP).

Website: www.sexuoloog.nl

Mail: info @ sexuoloog.nl (zonder de spaties)

Twitter: @sexuoloog

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang