Helft vrouwen slaapt te weinig

Bijna de helft van alle vrouwen lijdt aan sleepgebrek. Vaak zoeken zij geen medische hulp. Ten onrechte, zeggen experts. Slaapgebrek kan voortkomen uit een gezondheidsprobleem, zoals slaapapneu. Vrouwen in de overgang lopen extra risico.

Uit een peiling onder 4100 Britten blijkt dat 46 procent van de vrouwen kampt met slaapproblemen, tegenover 36 procent van de mannen, meldt de Britse krant Daily Mail. Vrouwen worden ’s nachts ook vaker wakker: 36 procent heeft hier last van, tegenover 23 procent van de mannen. Zes op de tien vrouwen zijn naar eigen zeggen overdag snel geïrriteerd als gevolg van slaapgebrek.

Toch bespreekt maar een op de vier vrouwen haar slaapproblemen met een arts, blijkt uit dezelfde peiling. Ze denken dat het nu eenmaal bij het moderne leven hoort of schrijven hun slaapproblemen toe aan ouder worden.

Volgens hoogleraar John Stradling, verbonden aan de universiteit van Oxford en een expert op het gebied van slapen, kan er meer aan de hand zijn. “Zonder behandeling lopen vrouwen het risico op een verminderde kwaliteit van leven en op ernstige gezondheidsproblemen”, zegt Stradling tegen de Daily Mail.

De overgang leidt vaak tot meer slaapproblemen. Veranderingen in de hormoonhuishouding zorgen voor opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen, en dat alles maakt slapen moeilijker.

Een andere oorzaak is slaapapneu, een aandoening die zich uit in snurken en stokkende ademhaling. Dit komt vaker voor bij vrouwen in de overgang. Symptomen zijn onder andere slapeloosheid, vermoeidheid, depressiviteit, hoofdpijn en spierpijn. Zonder behandeling kan slaapapneu leiden tot ernstiger problemen, zoals een beroerte of een hartaanval.

“Veel vrouwen zijn zich er niet van bewust dat ze slaapapneu hebben, en krijgen dus ook geen medisch advies of behandeling”, zegt Stradling. Hij raadt vrouwen met dergelijke klachten aan om hun slaapproblemen te bespreken met de huisarts. “Hoe eerder slaapproblemen worden aangepakt, des te beter.”

Bij middelbare en oudere vrouwen bestaat bovendien een verband tussen slaapgebrek en diabetes, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit Harvard. Vrouwen die minder dan zes uur per nacht slapen, hebben een verhoogd risico op diabetes type 2. Dat komt vermoedelijk doordat zogeheten pro-inflammatoire cytokines, stoffen die vrijkomen tijdens het slapen en die ook invloed hebben op de manier waarop het lichaam glucose verwerkt.

Bron: Daily Mail

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang