Mijn partner heeft een erectieprobleem en dus heb ik een seksueel probleem

Een erectieprobleem kan een man en partner allerlei negatieve emoties geven zoals piekeren, (faal)angst, onzekerheid, schuldgevoel, verdriet en boosheid. De oorzaak kan puur lichamelijk zijn, maar vaak zijn er ook psychische, relationele en seksuologische oorzaken. Vandaag geef ik advies aan Peter (65) en Jeanet (55) over wat ze beiden aan het erectieprobleem kunnen doen. De vrouw van Peter is twee jaar geleden overleden en sinds een paar maanden hebben ze een relatie. Ze zijn bereid om er samen aan te werken en de vicieuze cirkel te doorbreken. Ze willen graag weer seksueel plezier ervaren en ze willen dat zijn erectieprobleem verholpen wordt.

Een erectieprobleem (probleem om een erectie te krijgen of houden), kan ontstaan doordat de lichamelijke gezondheid achteruit is gegaan door ziekte, aandoening of handicap. Maar ook ouderdom, overgewicht, roken of bijwerkingen van medicijnen kunnen een oorzaak zijn. Een erectieprobleem door ouderdom is het meest voorkomende seksuele probleem bij mannen. Helaas is ouderdom een factor waar geen invloed op is. Maar een erectieprobleem betekent niet dat er helemaal niet meer gevreeën kan worden, vrijen zonder erectie is immers ook mogelijk!

Gelukkig zijn er ook lichamelijke factoren waar vaak wél iets aan te doen is. Zo weten we dat roken, weinig lichaamsbeweging, fors alcoholgebruik, buikvet en oververmoeidheid een negatieve invloed op de erectie hebben. Het helpt als er sámen voor wordt gekozen een gezondere levensstijl aan te nemen: samen is het immers beter vol te houden dan alleen.

Als er wél sprake is van een erectie in de nacht of ochtend of tijdens het masturberen, is faalangst vaak een belangrijke oorzaak. Peter geeft de volgende voorbeelden aan:

  • De erectie is een keer uitgebleven (overigens is dat heel normaal) en Peter is te gefocust of het deze keer wél ‘lukt’.
  • Angst dat het met zijn nieuwe partner Jeanet niet zal ‘lukken’. 
  • Peter ervaart een hoge druk van Jeanet. Jeanet zegt: als we niet gewoon seks kunnen hebben, weet ik niet of ik bij je blijf.
  • Hij merkt dat het Jeanet onzeker maakt.
  • Peter mist zijn vrouw nog elke dag en hij vindt het lastig om in hun slaapkamer te vrijen met Jeanet.

Hierdoor kan een vicieuze cirkel van faalangst, prestatiedruk en somberheid ontstaan die juist remmend is voor de opwinding. De kans neemt dan alleen maar tóé dat de erectie inderdaad niet lukt. Geduld, vertrouwen en samen de focus leggen op seksueel plezier kunnen daarentegen juist wél helpen.

Het kan ook zijn dat de seksuele stimulatie niet voldoende is. Door de hogere leeftijd kan er meer of andere stimulatie nodig zijn. Ook kan er seksuele sleur zijn ontstaan; een langdurige relatie spannend houden is namelijk een hele kunst. Zorg voor extra stimulatie, maak bijvoorbeeld een seks-bucket list. Bij Peter en Jeanet hielp het om te leren praten over grenzen verleggen, onderzoek naar nieuwe mogelijkheden en focus op seksuele opwinding, ontspanning en plezier.

Psychische factoren zoals stress, angst, onzekerheid, piekeren, depressie, rouw of relatieproblemen kunnen ook een negatieve rol spelen. Ook kan de opwinding verminderen doordat de man bang is om de partner pijn te doen, of door andere lichamelijke problemen die de partner heeft. Met elkaar hierover praten kan het leed verlichten. In een gesprek kan wellicht ter sprake komen dat in deze fase de behoefte aan geslachtsgemeenschap en orgasme minder is. Dat betekent niet dat er géén seks hoeft te zijn, maar wél dat er behoefte is aan andere vormen van seksualiteit.

Doordat Peter en Jeanet leerden praten over seks, het erectieprobleem Jeanet niet meer onzeker maakte, er aandacht was voor de rouw van Peter om zijn vrouw en ze de focus legden bij seksueel plezier in plaats van presteren merkten ze dat seks steeds meer ontspannend en opwindend werd met als gevolg steeds vaker een… erectie en geslachtsgemeenschap.

Deze casus is niet op individuele patiënten gebaseerd. Het is een casus op basis van de jarenlange ervaring van Astrid Kremers met soortgelijke cliënten in haar seksuologie-praktijk.

Astrid Kremers

Astrid Kremers is eigenaar van seksuologie Praktijk Astrid Kremers en is de seksuoloog van het UMC Utrecht, Diakonessenhuis Utrecht, Gezondheidshuis Utrecht, Beatrixziekenhuis Gorinchem, huisartsenpraktijk Janskerkhof – Campus de Uithof en kinderwenscentrum Nij Linge.

Ze is erkend en geregistreerd seksuoloog NVVS – Nederlandse wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie. Ze is ook cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt, EMDR therapeut, ACT en oplossingsgericht geschoold.

Astrid deelt haar vakkennis graag. Haar cliënten krijgen in de behandeling evidence-based informatie die zij afstemt op hun vragen. De seksuoloog is auteur van het boek ‘Aandacht voor seks‘ en mede-auteur van diverse andere boeken​. Ze geeft onderwijs, lezingen en podcasts. Ze is media woordvoerder voor diverse kranten, tijdschriften en websites en geeft interviews voor tv en radio.

Al bijna 25 jaar werkt ze ook in het UMC Utrecht, nu o.a. als lid van de Ondernemings Raad. De eerste jaren binnen de divisie Hersenen op de psychiatrie. De laatste jaren binnen de divisie Kinderen in het Landelijk Psychotraumacentrum. Ze is mede initiatiefnemer van het Centrum Seksueel Geweld (CSG).

De seksuologe is actief binnen haar beroepsvereniging de NVVS. Voorheen als bestuurslid en organisator van congressen. Momenteel als lid van de mediacommissie.

Website: www.sexuoloog.nl

Mail: info@sexuoloog.nl 

Telefoon: 06-10797061

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang