Blog seksuoloog: Ik ben opgedroogd! Toch?

Blog van seksuoloog Astrid Kremers

Simone de Vries is vorig jaar een aantal keer in mijn seksuologiepraktijk geweest. Ze vertelde dat ze geen zin meer had in seks en wijdde dat aan de overgang. Haar man had nog wel zin en dat gaf spanningen in haar huwelijk. Ze kwam altijd alleen tijdens de gesprekken omdat ze dat zelf graag wilde.

Simone is een vrouw van 53 jaar. Ze is al vele jaren getrouwd met Kees en samen hebben ze twee zoons van 21 en 23 jaar. Beide zoons wonen nog thuis. Haar oudste zoon heeft Asperger, een aan autisme verwante stoornis. Haar jongste zoon is aan het experimenteren met drugs. Beide zoons vragen veel aandacht en zorg van haar. Kees heeft een aannemersbedrijf dat de laatste jaren slecht loopt vanwege de crisis. Over Kees zegt ze: ‘vroeger stelden ze niet snel de diagnose Asperger maar ik herken veel van onze oudste zoon in hem’. Zelf is ze verpleegkundige en draait onregelmatige diensten. De ouders van Simone zijn vaak ziek, ze is hun enige kind dus de zorg voor hen komt op haar schouders. Als ik haar erop wijs dat het allemaal best veel is, wuift ze dat weg. Ze zegt dat ze het allemaal príma aankan en dat ze voldoende steun krijgt van haar vriendinnen.

De overgang is vijf jaar geleden begonnen. Bij Simone kenmerkt zich dat door opvliegers, nachtelijke transpiratie, moeheid en toename in gewicht. Ze geeft aan absoluut niet aan de hormonen te willen, In de afgelopen vijf jaar studeerde ook haar oudste zoon af en kon geen werk vinden. Haar jongste zoon begon toen te experimenteren met drugs en het bedrijf van haar man kwam in financiële problemen. Tel daarbij op een langdurige relatie met een man die haar niet goed aanvoelt, een zware baan en de zorg voor haar ouders.

Ik wees haar erop dat er veel remmende en weinig stimulerende seksuele factoren zijn. Ze vond dat onzin en zei me dat ze gewoon was opgedroogd. Het irriteerde haar mateloos dat haar man nog wel behoefte had aan seks en dat hij één keer per twee weken gemeenschap met haar wilde. Daar gaf ze aan toe en met wat glijmiddel lukte dat ook wel. De seks duurde maximaal vijf minuten en Simone was blij dat het dan weer voorbij was. Kees kwam dan altijd klaar. Simone de laatste jaren nooit meer. Ze hadden jarenlang lekkere en speelse seks gehad maar die fase was voorbij. Vroeger masturbeerde ze nog af en toe. De laatste jaren niet meer. Ze had er geen interesse meer in en geen puf meer voor. Na een paar gesprekken besloot ze de behandeling af te ronden. Ze vond het prettig om met iemand openlijk te hebben kunnen praten over seks. Dat deed ze nooit, ook niet met haar man of vriendinnen. Ik heb haar voorlichting gegeven maar ze geloofde niet dat ze ooit nog opgewonden kon raken op haar leeftijd.

Een half jaar later belt ze me op om weer een afspraak te maken. Ze vertelt dat het nu gaat om een ánder probleem en dat ze mij dat tijdens een gesprek graag wil vertellen. Twee weken later zie ik haar. Giebelend vertelt ze me dat ze voor het eerst van haar leven een affaire heeft, en nog wel met een arts uit haar ziekenhuis. ‘Het lijkt wel een doktersroman’, zegt ze en barst dan in lachen uit. Ze flirten op het werk, ze appen, ze mailen, ze zoenen heimelijk en hebben inmiddels drie keer hartstochtelijk met elkaar gevreeën. Van vaginale droogheid was absoluut geen sprake, zegt ze met blosjes op haar wangen en zelfs klaarkomen was geen enkel probleem. Ook is ze weer gaan masturberen. Nú is het probleem dat ze niet weet wat ze aan moet met deze gevoelens en ervaringen. Ze is erg verliefd op deze arts maar wil haar huwelijk niet op het spel zetten. We maken een afspraak voor volgende week om daar over verder te praten. Ik kan het niet laten om aan het eind van het gesprek tegen haar te zeggen: ‘Dus een vrouw in de overgang kan toch opgewonden raken als de seksuele prikkels maar sterk genoeg zijn en aansluiten bij haar behoeften?’. Ze antwoordt: ‘zeker weten!’ en geeft me een knipoog.

Deze casus is niet op individuele patiënten gebaseerd. Het is een casus op basis van de jarenlange ervaring van Astrid Kremers met soortgelijke cliënten in haar seksuologie-praktijk.

Astrid Kremers

boekomslag astrid

Astrid Kremers is geregistreerd seksuoloog NVVS-SH, cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt en EMDR therapeut. Ze is eigenaar van seksuologie Praktijk Astrid Kremers en in dienst van het UMC Utrecht. Ze is auteur van het boek ‘Aandacht voor seks’. Passie en liefde voor haar vak kenmerken Astrid. In haar praktijk stelt ze haar cliënten op hun gemak, luistert ze met aandacht en is haar instelling positief en oplossingsgericht.

Haar kennis en ervaring deelt de seksuoloog graag met anderen. Dit doet ze door te schrijven en interviews te geven, maar ook via onderwijs en werkbegeleiding. Ze is betrokken bij het ontwikkelen van behandelprotocollen, geeft advies aan patiëntenverenigingen en is actief als dagvoorzitter van congressen.

Astrid is lid, voorheen bestuurslid, mediacommissie van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS). Ook is ze lid van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt), Vereniging EMDR Nederland (VEN) en de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP).

Website: www.sexuoloog.nl

Mail: info @ sexuoloog.nl (zonder de spaties)

Twitter: @sexuoloog