Vrouwen in de Overgang

Alles over de Overgang & Menopauze

Vrouwen in de Overgang

Astrid Kremers

‘Ik ben dik en lelijk’

8 januari 2018

‘De laatste jaren ben ik tot mijn grote spijt aangekomen in gewicht’, vertelt Judith (49 jaar) me. Judith is naar mijn mening een mooie en goed verzorgde vrouw. Zelf vindt ze dat ze te zwaar is. ‘Als ik kijk naar foto’s van drie jaar geleden en nu dan is het verschil enorm. Ik vind het vervelend dat mijn buik nu dikker is, mijn taille weg is en mijn borsten slap zijn. Vooral als we vrijen heb ik er last van. Hoewel ik weet dat mijn vriend mij mooi vindt zoals ik ben, ben ik in bed meer bezig met mijn lichaam dan met de seks. Astrid, je denkt misschien dat ik veel eet maar dat is echt niet zo. Als ik mijn voedingspatroon vergelijk met die van mijn vriend, dan eet ik zelfs veel minder dan hij. Maar hij komt niet aan en ik wel. We hebben een groot sociaal netwerk en we vinden het heerlijk om met elkaar te borrelen. Inderdaad drink ik dan wijntjes en neem ik lekker wat nootjes of kaas. Maar dat vind ik de franje van het leven.’

In mijn praktijk zie ik veel vrouwen die last hebben van een negatief lichaamsbeeld tijdens seks. Jonge vrouwen maar ook vrouwen in de overgang. Het beeld van vrouwelijkheid is immers meer gekoppeld aan het uiterlijk dan bij mannen. Een negatief zelfbeeld werkt remmend op seksueel plezier. Als dat voor jou ook een probleem is, heb je simpelweg twee tools ter beschikking om dit probleem te tackelen.

Verander je gedachte: We worden in de (social)media met beelden geconfronteerd waarop te zien is dat seks gerelateerd is aan jonge, mooie en gezonde mensen. De meeste mensen voldoen natuurlijk niet aan dat ideaalbeeld. Mede omdat veel beelden van vrouwen die we zien bewerkt zijn, in ideale omstandigheden gefotografeerd zijn of we zien vrouwen die cosmetische chirurgie hebben laten toepassen. Omdat we niet vaak normale vrouwenlichamen in normale omstandigheden zien, kan dat onzeker maken. Soms zo onzeker dat vrouwen vrijen gaan vermijden of er zorg voor dragen dat hun partner hun lichaam niet of nauwelijks te zien krijgt. Ze vrijen bijvoorbeeld in het donker, kleden zich niet om in bijzijn van hun partner en vermijden zwembaden en sauna’s. Je gedachten bepalen voor een groot deel je gevoel en gedrag. Je kunt gedachten hebben die je helpen maar helaas zijn er ook minder helpende gedachten.

In de behandeling ben ik samen met Judith op zoek gegaan naar gedachten die haar helpen en die voor haar ook kloppen. Judith legde de lat voor haar zelf hoger dan bij andere vrouwen in haar omgeving. In haar geval kwamen we uit op twee helpende gedachten: “Andere vrouwen die ik persoonlijk ken en er ongeveer net zo uit zien als ik vind ik mooi, dus ik ben ook mooi.” En “Dat mijn borsten zijn zoals ze zijn dat komt mede door het feit dat ik borstvoeding heb gegeven en daar ben ik trots op!”.
Verander je gedrag: Door hormoonverandering (minder oestrogenen) verandert je stofwisseling en in deze levensfase verminderen de spieren die voorheen veel energie nodig hadden. Dat betekent dat als je hetzelfde blijft eten/drinken/bewegen je inderdaad meer aankomt in gewicht dan vroeger. Sommige vrouwen geven aan dat ze door extra stress in deze levensfase ook meer gaan eten. Wil je zorg dragen voor een gezonde voeding, eet dan drie maaltijden met minimaal drie tussendoortjes. Zorg dat je gezond en gevarieerd eet met weinig vet en suiker (in alcohol zit ook veel suiker) en eet veel groente. Hou je bloedspiegel stabiel.

Tenslotte, beweeg iedere dag voldoende. Een gezonde levensstijl is niet alleen gunstig voor je gewicht maar helpt ook bij andere overgangsklachten. Judith besloot om doordeweeks bewuster met eten en bewegen om te gaan, frisdrank achterwege te laten en de wijn in het weekend te combineren met rauwkost.

Meer informatie: https://www.vrouwenindeovergang.nl/meer-weten/voeding-en-lifestyle/, http://www.psychologievanhetuiterlijk.nl/ en www.voedingscentrum.nl

Deze casus is niet op individuele patiënten gebaseerd. Het is een casus op basis van de jarenlange ervaring van Astrid Kremers met soortgelijke cliënten in haar seksuologie-praktijk.

 

Astrid Kremers

boekomslag astridAstrid Kremers is geregistreerd seksuoloog NVVS-SH, cognitief gedragstherapeutisch werker VGCt en EMDR therapeut. Ze is eigenaar van seksuologie Praktijk Astrid Kremers en in dienst van het UMC Utrecht. Ze is auteur van het boek ‘Aandacht voor seks’. Passie en liefde voor haar vak kenmerken Astrid. In haar praktijk stelt ze haar cliënten op hun gemak, luistert ze met aandacht en is haar instelling positief en oplossingsgericht.

Haar kennis en ervaring deelt de seksuoloog graag met anderen. Dit doet ze door te schrijven en interviews te geven, maar ook via onderwijs en werkbegeleiding. Ze is betrokken bij het ontwikkelen van behandelprotocollen, geeft advies aan patiëntenverenigingen en is actief als dagvoorzitter van congressen.

Astrid is lid, voorheen bestuurslid, mediacommissie van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS). Ook is ze lid van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt), Vereniging EMDR Nederland (VEN) en de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP).

Website: www.sexuoloog.nl

Mail: info @ sexuoloog.nl (zonder de spaties)

Twitter: @sexuoloog

Google Analytics cookies uitschakelen.