Onderzoek suggereert dat opvliegers een voorloper kunnen zijn voor diabetes

Analyse van data uit de ‘Women’s Health Initiative’ (WHI) laat het effect zien van de ernst en duur van opvliegers bij het risico op het ontwikkelen van diabetes.

Opvliegers, ongetwijfeld het meest voorkomende symptoom van de overgang, zijn niet alleen vervelend en oncomfortabel, maar meerdere studies laten zien dat ze ook het risico van serieuze gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, vergroten.
Een nieuwe studie suggereert dat opvliegers (vooral als ze samengaan met nachtzweten) ook het risico op het ontwikkelen van diabetes kunnen vergroten. De resultaten zijn gepubliceerd in Menopause, het vakblad van The North American Menopauze Society (NAMS).

Zoals gerapporteerd is in “Vasomotor symptom characteristics: are they risk factors for incident diabetes?” is er data geanalyseerd van meer dan 150.000 postmenopauzale vrouwen die hebben geparticipeerd in de Woman’s Health Initiative (WHI). Hierin werd bevestigd dat het vóórkomen van opvliegers in verband wordt gebracht met verhoogde kans op diabetes. Van de gehele populatie die is bestudeerd, had 33% van de vrouwen opvliegers. Elke geval van opvliegers werd in verband gebracht met een 18% vergrote kans op diabetes en dit risico bleef stijgen op basis van de zwaarte en de duur van de opvliegers. Bovendien, het risico op diabetes kwam het duidelijkst naar voren bij de vrouwen die aangaven last te hebben van nachtzweten maar alleen als het begin van de opvliegers, laat in de overgang optraden.

Diabetes is een serieus gezondheidsrisico waar nu 15% van de vrouwen van 55 jaar en ouder last van hebben. De verwachting is dat dit getal verdubbeld zal zijn in 2050. Vergeleken met mannen met diabetes, hebben vrouwen met diabetes een groter risico op opgenomen te worden in een ziekenhuis voor diabetes of te overlijden door diabetes en de complicaties. Dit maakt tijdige identificatie en het managen van diabetes door leefstijlinterventie of medisch ingrijpen van doorslaggevend belang.

‘Deze studie heeft laten zien dat, na correctie voor overgewicht en ras, vrouwen die ernstiger nachtzweten, met of zonder opvliegers, toch een groter risico op diabetes hebben’, zegt Dr. JoAnn Pinkerton, uitvoerend directeur van NAMS. ‘De overgang is een perfect moment om gedrag aan te moedigen dat de symptomen van de overgang verminderen, en daarbij ook het risico op diabetes en hartziekten. Suggesties omvatten geregeld bewegen en goed slapen, vermijden van veel alcohol, stoppen met roken en een dieet voor een gezond hart. Voor vrouwen die symptomen hebben; hormoontherapie die gestart is rond de menopauze, verbetert de overgangssymptomen en verlaagt het risico op diabetes’.

Oorspronkelijke bron: menopause.org

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang