Follow up onderzoek menopauzale hormoontherapie en risico op overlijden

Sinds in 2002 een studie genaamd de Woman’s Health Initiative (WHI) rapporteerde dat oestrogeen en hormoonvervangende therapie borstkanker, hartziekten en meer veroorzaakte, zijn miljoenen vrouwen gestopt met de therapie en nog eens miljoenen zijn het nooit gaan gebruiken. En de artsen zijn grotendeels gestopt met het voorschrijven ervan…

Met als resultaat dat oestrogeen, van de meest voorgeschreven pil in de VS naar één van de meest gevreesde en verwarrende medicatie op de wereld ging.

Vandaag de dag gebruiken 80% minder vrouwen hormoontherapie dan in 2002 en artsen in opleiding hebben 80% minder menopauzale vrouwen om ervaring mee op te doen in de behandeling van de overgang en het gebruik van hormoontherapie. Ook zij zijn in verwarring.

Maar dat alles staat op het punt te veranderen. Mensen die eerst oestrogeen-fobisch waren, hebben goed nieuws om in overweging te nemen!

Er is nu een nieuwe studie, gepubliceerd op 12 september 2017 in de Journal of the American Medical Association (JAMA), die in aanvulling van tientallen rapporten waarin fouten zijn ontdekt in de originele 2002 WHI-studie, laat zien dat nu, 18 jaar later, inclusief de 10-12 jaars follow-up de vrouwen die oestrogeen namen om de last van hun opvliegers en nachtzweten te verminderen, geen vergroot risico hadden op een vroegtijdig overlijden.

De hoofdauteur, Dr. JoAnn Manson, die hoofd preventieve medicijnen is op Brigham en Women’s Hospital in Boston zei dat deze JAMA studie ‘voorziet in een ondersteuning voor het gebruik van hormoontherapie als behandeling voor hinderlijke en kwellende opvliegers, aanvallen van nachtzweten en andere menopauzale symptomen die de kwaliteit van leven bederven van vrouwen die geen reden hebben om geen hormoontherapie te nemen.’

Dan is er nog de vraag van kanker. Het grote K-woord, vooral borstkanker, heeft ongeveer iedereen afgeschrokken. Maar wat liet de follow-up herevaluatie zien?

Eerst moet u de verschillen begrijpen in het gebruik van oestrogeen. Voor vrouwen die een baarmoeder hebben, wordt oestrogeen plus een progesteronachtig medicijn gegeven om de baarmoeder te beschermen voor een verhoogd risico op baarmoederkanker. Vrouwen die een hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) hebben gehad, hoeven alleen oestrogeen te nemen.

Onder de meer dan 27.000 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 63 die de WHI volgde, was een verminderd risico van borstkanker onder de vrouwen die alleen oestrogeen namen. Onder de vrouwen die oestrogeen plus progesteron namen, was een licht verhoogd risico van borstkanker – ongeveer dezelfde mate van verhoging als gezien wordt in vrouwen die 1-2 glazen wijn per week drinken of overgewicht hebben. Maar er was een verminderd risico op baarmoederhalskanker.

Dr. Manson zei: ‘We ontdekten dat hormoontherapie eigenlijk geen invloed heeft op de meeste andere vormen van kanker, dus het overall effect van hormonen op overlijdens door kanker was neutraal.’

En gedurende al die tijd van behandeling, zijn de vrouwen die de hormoonvervangende therapie hebben gehad, enorm geholpen met hun symptomen als opvliegers en slapeloosheid.

Onthoud ook dat de originele WHI-studie slechts 1 dosis van oestrogeen en progesteron includeerde en die was in pilvorm. Vandaag de dag hebben we vele FDA goedgekeurde lagere doses en hormonen die kunnen worden opgenomen door de huid via patches, spray’s of gels.

Oorspronkelijke bronnen:

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2653735

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang