‘Onvoldoende bewijs voor voordelen fyto-oestrogenen’

De mogelijke voordelen van voedingssupplementen op basis van soja tijdens de overgang wegen niet op tegen de risico’s. Dat is de conclusie van Nederlands onderzoek dat is verschenen in het vakblad British Journal of Pharmacology.

Onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen zijn tegenstrijdig, concluderen de Wageningse hoogleraar Ivonne Rietjens en haar collega’s na bestudering van eerdere artikelen over de effecten van zogeheten fyto-oestrogenen, plantaardige stoffen die sterk lijken op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen.

Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat inname van fyto-oestrogenen het endocrien systeem verstoort, het stelsel van klieren in het lichaam die hormonen afscheiden. Dat kan juist schadelijk zijn voor de gezondheid. ‘Het bewijs voor de gezondheidsvoordelen is niet zo duidelijk dat ze zonder meer opwegen tegen de mogelijke risico’s. Dit betekent dat een definitieve conclusie niet kan worden getrokken’, schrijven de onderzoekers.

Voedingssupplementen met deze stoffen, vooral afkomstig uit soja, worden veel gebruikt als alternatief voor hormoontherapie, om overgangsklachten zoals opvliegers en botontkalking tegen te gaan. Ook wordt wel beweerd dat ze leiden tot een lager risico op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en verschillende vormen van kanker.

Of fyto-oestrogenen schadelijk of juist goed zijn, verschilt mogelijk per individu. ‘Het antwoord is vrij complex en hangt mogelijk af van leeftijd, gezondheid en zelfs de aan- of afwezigheid van bepaalde microflora in de ingewanden.’ Verder onderzoek naar de risico’s en voordelen is essentieel, concluderen de onderzoekers.

Bron: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bph.13622/full

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2023 Vrouwen in de Overgang