Vrouwen hebben beter geheugen dan mannen

Veel vrouwen wisten het eigenlijk al, maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond: vrouwen hebben een beter geheugen dan mannen. Dat hun geheugen rond de overgang achteruitgaat, doet daar niets aan af.

Amerikaanse onderzoekers lieten 212 mensen tussen 45 en 55 jaar een serie geheugentests doen. Vrouwen bleken het beter te doen dan mannen en vrouwen die voor of in de overgang zaten, deden het beter dan vrouwen na de overgang – maar die presteerden nog steeds beter dan mannen.

Met de overgang wordt het voor vrouwen moeilijker om iets nieuws te onthouden en om informatie ‘naar boven te halen’. Bestaande herinneringen verdwijnen echter niet. Dit heeft te maken met afnemende productie van het hormoon estradiol. Deze stof speelt vermoedelijk ook een rol bij het verschil in geheugenprestaties tussen mannen en vrouwen.

Omdat vrouwen vaker dan mannen de ziekte van Alzheimer krijgen, hebben de onderzoekers ook gekeken of er een verband is tussen de invloed van de overgang op de hersenen, en de ziekte van Alzheimer. Voor zo’n verband hebben ze geen aanwijzingen gevonden.

Bronnen:

Medical News Today

Menopause:http://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/publishahead/Sex_differences_in_episodic_memory_in_early.97879.aspx

De redactie van de site Vrouwen in de Overgang bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuoloog die allen actief lid zijn van de Dutch Menopause Society; de werkgroep van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie) die zich specifiek met de overgang bezig houdt.

VidO_Silhouette_Vrouw_02_Zwart

© 2014 - 2022 Vrouwen in de Overgang